Ga naar de inhoud
Life

Beleggers beleggen tóch nog altijd beter dan computers

Beeld © ANP

Het werk van beurshandelaren wordt steeds vaker overgenomen door computers met slimme algoritmes. Onderzoekers van de universiteit van Cambrigde vragen zich af of dat wel een goed idee is. Zij zagen in een experiment dat 'echte' handelaren op één punt onverslaanbaar zijn: ze hebben intuïtie. En dat levert geld op.

Intuïtie is eigenlijk maar een vreemd ding. Van Dale beschrijft het als "inzicht zonder nadenken". Handelaren die zich beter bewust zijn van de signalen die hun lichaam afgeeft, verdienen meer geld en kunnen het vak langer volhouden, zagen de onderzoekers in het rapport.

'Onderbuikgevoel heeft grote gevolgen voor succes'

"Mensen kunnen de strijd tegen computers winnen", zegt John Coates, één van de onderzoekers tegen Reuters. Hij werkt voor de Universiteit van Cambridge en handelde eerder onder andere in derivaten voor Goldman Sachs. "Wij zagen dat de fysiologische toestand van beurshandelaren grote gevolgen heeft voor hun succes en overleving."

Samen met zijn collega's observeerde hij 18 mannelijke beurshandelaren, die allemaal voor een beursfonds in Londen werkten. Ze verhandelden allemaal in een hoge snelheid aandelen: soms hielden ze deze slechts een paar seconden in bezit, soms een paar uur. Daarvoor moet je snel beslissingen kunnen maken. Zij werden vergeleken met een groep studenten.

'Mens gedoemd als we uitgaan van computers'

De onderzoeksmethode is opvallend: om te testen in hoeverre handelaren naar hun onderbuikgevoel luisterden, moesten ze aangeven of ze hun hart voelde kloppen. Deze resultaten werden vergeleken met de echte hartslag op dat moment. Daarna keken de wetenschappers naar hun resultaten. De ervaren beurshandelaren waren zich veel meer bewust van hun hartslag en wanneer deze omhoog ging. En hoe meer ze naar hun lichaam luisterden, hoe beter ze handelden.

Daaruit concludeerden de onderzoekers dat handelen op de beurs zoveel meer is dan alleen logisch nadenken. "Als we ons richten op de bewuste geest en deze proberen te modelleren naar een stukje software, dan is de mens gedoemd", concludeert Coates in de Financial Times.