Deze maand krijgen de meeste mensen het vakantiegeld uitgekeerd. Controleer het bedrag, waarschuwt CNV Vakmensen. "Het gaat af en toe mis: vooral bij werknemers die onregelmatig werken", vertelt voorzitter Piet Fortuin van de vakbond.
"Als er iets verkeerd gaat met het loon, dan klopt het vakantiegeld ook automatisch niet", zegt Fortuin. Wie onregelmatige uren werkt, of bijvoorbeeld een contract heeft met een minimaal aantal uren, moet extra opletten.
Eerder waarschuwde CNV Vakmensen al dat er soms fouten gemaakt worden in het aantal gewerkte uren op loonstrookjes. Hier lees je hoe je dat moet controleren.
Daarnaast hebben sommige bedrijven, voornamelijk in de land- en tuinbouw en taxibranche, moeite met de extra kostenpost, vertelt hij. "In één maand moet er twee keer een maandsalaris uitbetaald worden. Ons zijn signalen ten oren gekomen dat daar sprake is van een probleem."
Wat moet je weten?
Hoeveel vakantiegeld je krijgt, wordt vastgelegd in de cao. "In 95 procent van de gevallen is dat zo’n 8 procent, soms is het iets hoger: bijvoorbeeld 8,5 of 8,9 procent", legt hij uit.
Daarbij is het goed om te weten dat je vakantiegeld wordt betaald over alle gewerkte uren tussen 1 juni van het ene jaar en 31 mei van het volgende jaar. Het vakantiegeld wordt berekend aan de hand van het bruto bedrag.
Welke posten vallen er wel en niet onder?
Als je recht hebt op provisies, gevarengeld en prestatietoeslagen, dan tellen deze ook mee. Datzelfde geldt niet voor overuren. Kijk daarvoor goed in de cao, want daarin staat hoe er met overwerk wordt omgegaan. De regelingen verschillen soms per functiegroep.
De 13e maand of eindejaarsuitkering mag je daarentegen níet bij het bedrag optellen.
Wat kan je doen als het verkeerd gaat?
Als er een fout wordt geconstateerd, dan helpt het meestal om gewoon je baas er even over aan te spreken. Zoek in de cao op waar je recht op hebt en tel alle gewerkte uren bij elkaar op. "Onze ervaring is dat er vaker sprake is van een foutje, dan van kwade opzet. Door het even aan te kaarten los je het probleem meestal op", zegt Fortuin.
Lukt dat niet, dan moet je over vervolgstappen nadenken. Zo zou je naar een vakbond kunnen stappen, kan je informatie inwinnen bij het Juridisch Loket of aankloppen bij een advocaat. Zij sturen eerst een brief waarin uitgelegd wordt dat iemand nog recht heeft op vakantiegeld, legt jurist Tessa Koning van CNV Vakmensen uit. "In die brief staat een uiterste datum waarop het bedrag binnen moet zijn. Werkt dat niet, dan sturen we nog een brief."
Vaak helpt dit al om het probleem op te lossen. Als een werkgever simpelweg niet genoeg geld heeft, dan kan er een betalingsregeling worden afgesproken. Werkt dat allemaal niet, dan kan er nog een zaak worden aangespannen bij de kantonrechter.