Ga naar de inhoud
Money Talks

Kijkje bij een beurshandelaar: Rob doet gemiddeld 1000 trades per dag

Ellenlange jaarverslagen lezen en alle maand-, kwartaal- en jaarcijfers in de gaten houden, dat is toch het werk van een daghandelaar op de beurs? “Nee”, zegt tophandelaar Rob Kamsteeg. “Ik handel met de beweging mee en volg de markt.” Hij doet iedere dag ongeveer 1000 trades van gemiddeld 30.000 euro.

Hij tuurt geconcentreerd naar de verspringende cijfers op zijn acht beeldschermen, terwijl hij met een aantal kliks, koopt en verkoopt. “Ik moet op mijn schermen blijven kijken, want het gaat om veel geld”, verontschuldigt Kamsteeg van GETS b.v. zich.

Hij legt uit wat zijn werk inhoud: “Als de beweging omhoog gaat, koop ik, gaat hij naar beneden dan verkoop ik. Dit gebeurt meestal tussen de een en tien minuten. Ik verkoop zodra er iets gebeurt.” Aan voorspellingen doet deze ervaren handelaar niet. “Ik weet niet wat er gebeurt, dat weet niemand. Dus ik kijk naar wat de markt doet en ga daarin mee. De markt bepaalt.”

Beleggen

Het werk is dus geheel anders dan wanneer particulieren in aandelen gaan beleggen, omdat je dan voor de langere termijn gaat kijken. Dit is een andere strategie en daar is Kamsteeg niet in geïnteresseerd. “Ik koop of verkoop een aandeel omdat ik denk dat het de komende paar minuten gaat stijgen of dalen. Dan kan ik geld verdienen. Wat het aandeel over een maand of een jaar doet, vind ik niet boeiend.”

Bekijk hier hoe Kamsteeg zijn werk uitlegt aan de koploper in het RTL Z Beursspel, Rick van Zelst.
 

1000 trades per dag

Daghandelaren bij GETS doen gemiddeld 300 trades per dag. Maar sommigen zitten daar ver boven, volgens directeur Bert Muller. “Rob maakt gemiddeld 1000 trades per dag, dus dat is erg veel. Bij een gemiddelde handelaar gaat de helft of meer van die trades verkeerd. Maar de truc is om je verliezen te beperken en je winsten te maximaliseren.”

Dat klinkt logisch, maar hoe zorg je er dan voor dat je verliezen laag blijven? Kamsteeg laat het zien. “Ik koop en zodra een aandeel zakt, verkoop ik meteen en neem ik mijn verlies. Als het aandeel omhoog gaat, hou ik het iets langer vast.”

De gemiddelde trade bedraagt 30.000 euro, maar ook dat verschilt. “Soms koop je bij voor maar 5.000 euro, maar een andere keer ga je misschien meteen met 150.000 euro erin.”

Geld

Hoeveel geld verdient zo’n handelaar nou eigenlijk op een dag? Die vraag blijkt moeilijk te beantwoorden, omdat ook dit erg verschilt. “Toen Trump werd verkozen, hadden we een goede dag. Dan verdient elke handelaar boven zijn eigen gemiddelde. Dit kan voor onze meest ervaren handelaren zelfs oplopen tot vijf cijfers. Maar de volgende dag maak je dan bijvoorbeeld weer 200 euro verlies. Een goede handelaar weet die verliezen te beperken, maar voorkomen kun je het niet”, vertelt Muller.

Dat klinkt natuurlijk mooi, vijf cijfers op een dag verdienen, maar het leven als daghandelaar heeft ook een keerzijde. Je moet er veel zelfvertrouwen voor hebben, weet Muller. “Het kan gebeuren dat je een aantal dagen achter elkaar verlies maakt en daar moet je tegen kunnen. Zodra je zelfvertrouwen minder wordt, kan het steeds slechter gaan en daar kun je echt in een flinke dip van raken.”

Goede handelaren

Maar wanneer ben je dan een goede beurshandelaar? Muller vertelt dat dat vaak niet te voorzien is. “We hebben allerlei mensen hier zitten, en soms doen hoogopgeleiden het helemaal niet goed, terwijl iemand waarvan ik het niet verwacht had een enorm goede handelaar blijkt te zijn. Het is echt een kwestie van oefenen, gevoel en er heel veel passie voor hebben.”