Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Life

Eet je kreeft of foie gras met kerst? Dan ben je veel duurder uit

08 december 2016 20:25 Aangepast: 08 december 2016 20:48
Beeld © ANP

Als je met kerst een traditionele maaltijd op tafel wilt zetten, dan ben je een stuk meer geld kwijt.

Nog maar een paar weken te gaan, tijd om nog even te sparen voor zaken als kreeft, foie gras, zalm en parelhoen.

Foie gras is namelijk tussen de 25 en 30 procent duurder, ook voor gevogelte ben je meer kwijt. De prijs van kreeft en zalm staat op het hoogste punt in tien jaar tijd. Sinds 2005 is de prijs met zo’n 80 procent gestegen.

Dat je traditionele kersmaaltijd veel duurder uitvalt komt doordat verschillende zaken nu samenvallen.

Liever kijken dan lezen?

Vogelgriep

Zo is er in het zuiden van Frankrijk weer vogelgriep uitgebroken. Er zijn al 20.000 ganzen afgemaakt. Dat de ziekte daar juist nu zijn kop opsteekt is extra wrang, omdat het gebied bijna vogelgriepvrij zou worden verklaard, na de uitbraak in 2015.

Ook ander gevogelte dat in gevangenschap wordt grootgebracht wordt duurder. Denk daarbij aan parelhoen, tamme eend, tamme duif en kalkoen.

Grotere vraag en problemen in Chili

Bij kreeft speelt bij de hoge prijzen mee dat consumenten in Azië het ook zijn gaan waarderen. Verder kun je tegenwoordig in bijna elke hipstertent kreeft krijgen. De gestegen vraag heeft geleid tot een hogere prijs.

Zalm is weer duurder omdat in Chili de kweek dit jaar volledig is mislukt. In Europa kopen we onze zalm in Scandinavië en Schotland, maar Aziatische consumenten kochten wel in Chili en zij wijken nu noodgedwongen uit naar Noorwegen en Schotland. Daardoor stijgt ook voor ons de prijs.

Wat dan nog wel betaalbaar is? Vlees. De Rabobank heeft berekend dat de prijs van vlees al jarenlang stabiel is. Ze verwachten dat dit ook volgend jaar nog het geval zal zijn.

Champagne

Maar wat drink je dan met kerst? Geen Beaujolais. De druivenoogst was slecht dit jaar. Bij Champagne merk je dat nog niet. Dat moet namelijk 18 maanden rijpen, dus daar hebben we nog geen last van.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore