Life

Bill en Melinda Gates delen 100.000 kippen uit in Afrika

10 juni 2016 14:35 Aangepast: 31 juli 2017 06:00
Beeld © ANP

Bill Gates heeft een plan om de armoede in Afrika aan te pakken: hij deelt maar liefst 100.000 kippen uit.

"Ik heb veel mensen in arme landen ontmoet die kippen opvoeden, en ik heb een hoop geleerd over alle ins en outs over deze vogels. Het is heel duidelijk voor me dat gewoon iedereen die in extreme armoede leeft, beter af is als ze kippen hebben", schrijft hij in een blogpost.

Hij noemt een voorbeeld: stel een vrouw heeft vijf hennen en haar buurman heeft een haan die het dier kan bevruchten. Na drie maanden hebben ze zo'n 40 kuikentjes. Uiteindelijk kan ze op jaarbasis zo meer dan 1000 dollar verdienen. Dat is 300 euro meer dan mensen die in extreme armoede leven. Zijn vrouw Melinda Gates noemt de kippen in haar blog zelfs 'de pinautomaat voor de armen'. 

Gemakkelijk te onderhouden

Kippen zijn niet duur om te onderhouden, want ze eten in principe vrijwel alles en hebben slechts één vaccin nodig van 20 cent. Daarnaast kunnen families natuurlijk ook zelf leven van de opbrengst: het vlees en de eieren eten.

 

Me and the family #Bestintheworld #usandthekids #Where'sRory #familytimeisallthetime

Een foto die is geplaatst door Bill Gates (@bill_gates_project) op

Eieren en kippen zijn een gezondere bron van proteïnen dan rood vlees. Proteïnen zijn hard nodig op het Afrikaanse platteland, waar veel mais, cassave en rijst wordt gegeten. Een goed voedingspatroon is belangrijk, want verkeerde voeding is doodsoorzaak nummer één onder kinderen wereldwijd. 

Bovendien bevorderen kippen de emancipatie, schrijft Melinda. "De verzorging wordt beschouwd als een vrouwentaak en het geld dat ze daarmee verdienen, mogen ze zelf houden. Meestal beheren mannen het familiebudget."

Ze haalt een wetenschappelijk onderzoek aan waaruit blijkt dat vrouwen het huishoudbudget beter kunnen beheren. Zo investeren ze meer in onderwijs, gezondheid en voeding.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van