Life

ArcelorMittal verliest bijna 5 procent: 'aandeel te hoog geprijsd'

19 december 2016 18:03 Aangepast: 29 juli 2017 11:00

De Amsterdamse aandelenbeurs is met winst gesloten. Staalbedrijven hadden het echter moeilijk, ook elders in Europa. Op het Damrak was chipmachinefabrikant ASML in trek. De belangrijkste Europese graadmeters lieten een wisselend beeld zien.

  • De Amsterdamse AEX-index steeg 0,6 procent tot 480,35 punten.
  • De MidKap won 0,6 procent naar 678,23 punten.
  • De graadmeter in Londen noteerde nagenoeg onveranderd, terwijl Parijs 0,2 procent inleverde en Frankfurt 0,2 procent steeg.

Grootste stijgers en diepste dalers

ArcelorMittal was veruit de grootste verliezer in de hoofdindex met een min van 4,7 procent. UBS gaf een negatief verkoopadvies voor het aandeel, dat dit jaar ruimschoots in waarde is verdubbeld. Ook andere staalfondsen stonden flink onder druk. Roestvrijstaalfabrikant Aperam zakte in de MidKap 1,8 procent.

Het aandeel ArcelorMittal kon wel een stootje hebben: het aandeel steeg afgelopen jaar 82 procent in waarde. "Het aandeel is te hard gestegen, denkt USB. Dus mag er wat vanaf", zegt RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra in het RTL Z Nieuws. "Je kunt nu verkopen en je winst pakken. Maar er zijn ook aandeelhouders bij die het aandeel ooit voor nog hogere prijzen hebben gekocht en die hebben dan een beetje een pijnlijke dag."

Bekijk hier het hele commentaar van Veenstra terug over ArcelorMittal:

De AEX werd aangevoerd door ASML, dat zonder duidelijke reden 3,3 procent steeg. Daarmee bereikte de koers van ASML het hoogste niveau in anderhalf jaar.

In de MidKap was BAM met een winst van 2,7 procent een opvallende stijger. Zakenbank Theodoor Gilissen plaatste de bouwer op zijn favorietenlijst voor 2017. Branchegenoot Heijmans steeg 5,3 procent bij de kleinere fondsen. Het geplaagde bedrijf meldde vrijdag nabeurs de voorlopige gunning van een stevige opdracht van netwerkbeheerder TenneT. Het project kan Heijmans zo'n 120 miljoen euro opleveren.

Verder goed om te weten:

  • In Frankfurt noteerden staalbedrijven ThyssenKrupp en Salzgitter respectievelijk 1,1 en 4,8 procent in het rood.
  • In Milaan verloor Monte dei Paschi di Siena 11 procent. De noodlijdende Italiaanse bank is maandag begonnen met het aanbieden van aandelen als onderdeel van een reddingsplan ter waarde van 5 miljard euro. De grootste bank van Italië, UniCredit, leverde 4,5 procent in op de beurs.

  • Danone zag in Parijs 1,4 procent aan waarde verdampen, na voorzichtige uitlatingen over 2016. De voedingsmiddelengigant verwacht zijn doel voor de omzetgroei dit jaar niet te halen, door moeilijke marktomstandigheden in Spanje en zwakkere verkopen van Activia-yoghurt.

Olie en valuta

Amerikaanse olie werd 0,1 procent duurder bij 51,93 dollar per vat, terwijl de prijs van Brent met 0,5 procent daalde naar 54,91 dollar per vat. De euro was 1,0447 dollar waard, tegen 1,0460 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van