Carrière

Vrouwelijke bazen dapperder dan mannelijke collega's

30 april 2016 10:51 Aangepast: 31 juli 2017 15:00
CEO Carolyn McCall, topvrouw bij vliegtuigmaatschappij EasyJet | Beeld © ANP

Mannelijke leiders zijn beter dan vrouwen omdat ze meer risico durven te nemen, is het vooroordeel. Onderzoek uit Harvard wijst uit dat deze stereotypering niet klopt: vrouwelijke managers zijn zelfs net iets dapperder dan hun tegenpolen.

In totaal onderzochten de wetenschappers zo'n 75.000 managers aan de hand van '360-graden beoordelingen'. Daarbij vult niet alleen de werknemers zelf, maar ook zijn of haar collega's een vragenlijst over de persoon in.

Het woord 'dapper' of 'lef' staat natuurlijk niet zo vaak in een beoordeling, dus hebben de wetenschappers zich geconcentreerd op de vraag of de manager er bijvoorbeeld alles aan heeft gedaan om bepaalde doelen te behalen. Ook keken ze of de baas in kwestie af durfde te wijken van de standaard en of hij of zij werknemers de kans gaf om zichzelf te ontwikkelen. 

Groot verschil tussen branches
Uit de analyse blijkt dat vrouwen net iets beter scoren als dappere en daadkrachtige leider: 52 tegenover 49 punten. Er is geen enkele uitzondering: mannelijke managers delven in alle sectoren het onderspit tegenover hun collega's van het andere geslacht.

Vooral in branches die gedomineerd worden door mannen, zoals ICT, fabrieken, facilitair management en research en development, zijn vrouwen daadkrachtiger. Opvallend is dat het verschil wel meevalt in sectoren waar veel vrouwen werken, zoals HR en administratie.

Ontwikkelden vrouwen in de eerst genoemde branches steeds meer lef tijdens hun carrière, of waren ze juist heel dapper aan het begin ervan?, vroegen de wetenschappers zich af. Uit het onderzoek blijkt dat vooral jonge vrouwen, onder de 30 jaar, zich niet laten kennen door hun collega's van het andere geslacht.

Jonge vrouwen in mannenwereld zijn dapperder
"Het lijkt erop dat jongere vrouwen die in een omgeving werken die genomineerd is door mannen, een sterke persoonlijkheid nodig hebben om de status quo te doorbreken. Ook moeten ze meer doorzetten om resultaten te boeken en iets 'bijzonders' te doen", schrijven de onderzoekers.

Zijn vrouwen daarom echt dapperder dan mannen? "Waarschijnlijk niet als je kijkt naar de samenleving in het algemeen. Maar wie het maakt in de zakenwereld, vooral als deze door mannen gedomineerd wordt, zal wel moeten", concluderen ze.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore