Beter werken

Werk wat minder hard, daar word je gelukkiger van

14 oktober 2015 13:50 Aangepast: 14 oktober 2015 13:54
Beeld © ANP

Wie er van overtuigd was dat het hebben van een vaste baan en een hoge arbeidsproductiviteit de sleutel is tot een gelukkig leven heeft het mis. Van een beetje minder werken word je een stuk blijer.

Dat blijkt uit recent onderzoek van professor Christian Bayer. Uit de studie van de wiskundig econoom aan de universiteit van Bonn rolt een andere conclusie dan uit veel andere onderzoeken naar persoonlijk geluk, die concluderen dat mensen die überhaupt een baan hebben gelukkiger zijn dan werklozen.

Het tegendeel is waar. Werkelozen hebben meer last van een gebrek aan inkomen dan van het ontberen van een baan, suggereert Bayer's studie.

Maakt geld gelukkig?
Om tot die conclusie te komen keek Bayer met collega's naar de vraag of geld gelukkig maakt. Het antwoord daarop is simpel: ja, meer geld maakt mensen gelukkiger, maar alleen als je inkomen over de lange termijn toeneemt.

Stel, je krijgt dat voor elkaar zonder dat je werkt, dan word je net zo gelukkig, zo blijkt uit het onderzoek. Ondertussen heeft een tijdelijke toename van je inkomen geen significant effect op geluk.

Formule voor een gelukkig leven
Wat je beter niet kan doen is overwerken, dat heeft juist een negatieve impact op je levensgeluk. 

"Onze bevindingen tonen aan dat loon en werkuren meer te maken hebben met hoe gelukkig of ongelukkig een werknemer is dan eerder werd aangenomen. Dus de formule voor een grotere tevredenheid in het leven lijkt te zijn: steeds meer geld voor hetzelfde aantal werkuren," aldus Bayer. Hoe je dat het best voor elkaar krijgt vertelt hij er overigens niet bij.

'Grens ligt rond de 60.000 euro per jaar'
Docent Human Resources management aan de Vrije Universiteit Amsterdam, Kilian Wawoe, heeft wel een paar tips voor het binnen hengelen van een salarisverhoging.

Ten eerste moet je er je baas gewoon om vragen. Is het antwoord op die vraag nee (en dat is meestal zo) vraag dan wat je ervoor moet doen om wel meer te krijgen. Werkt dat ook niet, maak dan veel afspraken in de middag zodat het lijkt dat je aan het solliciteren bent. Grote kans dat het dan wel lukt, zei hij gisteravond in Money Talks. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore