Ga naar de inhoud
Arbeidsmarkt

Per saldo zijn er steeds meer vacatures

Het aantal uitzenduren daalde in het eerste kwartaal voor het eerst in drie jaar, maar het gaat nog steeds goed met de arbeidsmarkt.

Dat zegt Peter Hein van Mulligen van het CBS bij RTL Z. Het aantal langlopende uitzendcontracten (detachering en payrolling) nam met 3 procent af, maar het aantal kortlopende contracten steeg.

Juist die kortlopende contracten zijn de beste indicator van de arbeidsmarkt, geeft Van Mulligen aan.

Economie en aantal vacatures groeien

Die contracten gebruiken bedrijven om pieken en dalen op te vangen, als er nog groei is. "Dat betekent dat bedrijven nog altijd meer werk hebben en dus meer uitzendkrachten in dienst nemen. Dat is ook in lijn met de economie die groeit en het feit dat er mee vacatures zijn."

Van Mulligen vindt het wel opvallend dat het aantal langlopende uitzendcontracten voor het eerst in drie jaar krimpt. Door de flexibilisering van de arbeidsmarkt was er lange tijd sprake van een groei. ''Er is geen sprake van groei in het aantal vaste banen, dus we moeten afwachten of er sprake is van een trendbreuk of een toevallig incident'', aldus Van Mulligen.

Vooral meer vacatures in ICT en medische zorg

Goed nieuws is dat het aantal openstaande vacatures nog steeds stijgt. In het eerste kwartaal kwamen er 8000 bij. ''Die groei wordt breed gedragen, het ziet er op heel veel plekken goed uit, vooral in de ICT, maar ook in de medische zorg, dus die arbeidsmarktindicator is nog steeds positief'', aldus Van Mulligen.

Openstaande vacatures worden ook ingevuld, ieder kwartaal weer meer, maar er komen ook vacatures bij. ''Per saldo zijn er steeds meer'', aldus Van Mulligen.

'Beeld nog steeds goed'

Hij stipt aan dat er nog altijd 600.000 werklozen zijn, ''maar als je alle indicatoren op een rijtje zet, dan is het beeld nog steeds goed. Het CPB en banken zoals de Rabobank zijn optimistisch over de economische groei, als dat doorzet dan zullen we dat zeker terugzien in de werkgelegenheid.''