Carrière

Het pensioen is ver, vér weg voor millennials

24 mei 2016 09:25 Aangepast: 31 juli 2017 10:00

De generatie Y, die is geboren tussen 1981 en 2000, verwacht lang te moeten doorwerken. Sommigen denken zelfs altijd te moeten doorgaan.

Dat blijkt uit onderzoek van Manpower Group onder 19.000 millennials in 25 landen.Twaalf procent van de millennials denkt zijn hele leven te moeten blijven werken, nog eens 38 procent gaat er vanuit dat ze tot na hun zeventigste nog aan het werk zijn. Vier procent verwacht wel te kunnen stoppen, maar pas tussen een leeftijd van 75 en 79 jaar.

Alles bij elkaar denkt meer dan de helft van de generatie Y dus tot minstens zijn 70e te moeten werken. De pensioengerechtigde leeftijd stijgt stapsgewijs tot 67 in 2021. Daarna wordt de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting.

Steeds door leren

Van de millennials uit Nederland denkt een kleine 70 procent hun hele leven te moeten leren. Ze zijn ook bereid daar zelf tijd en geld in te steken. Nederlanders steken daarbij relatief mager af bij internationale leeftijdsgenoten, want van hen denkt maar liefst 93 procent hun hele leven te moeten blijven leren.

José Brenninkmeijer, commercieel en operationeel directeur van Manpower in Nederland, noemt het opvallend dat Nederlandse millennials minder denken hun hele leven te moeten doorleren, 'gezien de hoge jeugdwerkloosheid, snel veranderende businessmodellen en een toenemende vraag naar specifieke vaardigheden'.

'Snel weer nieuwe baan'

Bijna drie van de vier millennials in Nederland denkt wel in minder dan drie maanden een zelfde of betere baan te kunnen vinden mochten zij hun baan kwijt raken. Daarmee zijn ze veel positiever dan internationale generatiegenoten, waarvan slechts 62 procent dat denkt.

Opmerkelijk genoeg hebben millennials geen behoefte om snel naar een andere werkgever uit te kijken. Bijna tweederde denkt de komende paar jaar bij de huidige werkgever te blijven. Daarbij hebben ze wel als voorwaarden dat ze meer salaris of een bonus krijgen, een nieuwe uitdaging of promotie krijgen en ze willen ook een beter balans tussen werk en privéleven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore