Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Personal finance

Airbnb zet 110 miljoen euro om, alleen al in Amsterdam

13 oktober 2015 13:18 Aangepast: 13 oktober 2015 13:19
Een via Airbnb gehuurd appartement in Londen Beeld © RTL Z

De deeleconomie is heel groot aan het worden in Nederland. Zo wordt via huizendeelwebsite Airbnb alleen al in Amsterdam 110 miljoen euro verdiend. Veel meer dan eerder gedacht.

De deeleconomie in Nederland is nu al veel groter dan werd geschat. ING hield het eerder dit jaar nog op maximaal 60 miljoen euro voor alle deelinitiatieven samen. Maar alleen Airbnb is in Amsterdam al bijna twee keer zo groot. Airbnb is ook wel met afstand de grootste, maar delen lijkt de trend.

Vanavond in Money Talks om 22:30 uur meer over Airbnb en ook de vraag: moet ik wel belasting betalen over deze inkomsten?

De omzet van Airbnb is altijd wat onduidelijk geweest. Maar op verzoek van Money Talks heeft Airbnb nu alvast uitgerekend wat de omzet over heel 2015 gaat worden: 110 miljoen euro. Airbnb draagt hiervan 5,5 miljoen euro toeristenbelasting af aan de gemeente Amsterdam. Gasten betalen 5 procent toeristenbelasting op alle boekingen van Amsterdamse accommodaties. Airbnb maakt dit bedrag, anoniem, over naar de gemeente.

Ajax 18 kan keer kampioen worden
Airbnb: “Amsterdam heeft een Airbnb community die een aanzienlijke impuls geeft aan de Amsterdamse economie: 5,5 miljoen euro is bijvoorbeeld voldoende om de gemeentelijke subsidie voor Amsterdamse startups te verdubbelen, of 18 huldigingen van Ajax te bekostigen.”

Airbnb is een online marktplaats voor het tijdelijk huren en verhuren van accommodaties over de hele wereld. Of het nu een appartement voor een nacht, een kasteel voor een week of een villa voor een maand is, Airbnb stelt mensen in staat elkaar op te zoeken en biedt ze unieke, en vaak relatief goedkope reiservaringen in meer dan 34.000 steden en 190 landen. 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore