Life

'Gekke beursdag vandaag, vooral vanwege stijging euro'

04 januari 2017 18:00 Aangepast: 04 januari 2017 18:00
Beeld © ANP

De AEX-index in Amsterdam is met een klein verlies de handel uitgegaan nadat de beurs in de ochtend juist flink steeg. Elders in Europa kwamen graadmeters nauwelijks in beweging. "Erg opvallend was vandaag de stijging van de euro", zegt RTL Z-beurscommentator Janneke Willemse.

  • De AEX-index sloot uiteindelijk 0,1 lager op 487,58 punten.
  • De MidKap zakte 0,3 procent naar 691,13 punten.
  • De beurzen in Frankfurt en Parijs sloten nagenoeg vlak.
  • De FTSE in Londen won 0,1 procent.

Grootste dalers en sterkste stijgers:

Randstad was veruit de sterkste stijger bij de hoofdfondsen op Beursplein 5 met een plus van 2,4 procent. De uitzender is sinds de jaarwisseling in trek bij beleggers. Volgens Randstad wordt zijn onderdeel Yacht Group Nederland door de overname van BMC de belangrijkste speler in de detacheringsmarkt voor de publieke sector.

Financiële bedrijven schaarden zich ook onder de winnaars in de AEX door het vooruitzicht op een verdere stijging van de ultra-lage rentes. Die visie werd woensdag gesteund door de stevige toename van de inflatie in de eurozone, die volgens een eerste raming vorige maand bijna is verdubbeld naar 1,1 procent. ING en ABN Amro wonnen respectievelijk 0,6 en 0,8 procent.

Sligro kwam als eerste in Amsterdam genoteerde bedrijf met cijfers over 2016. Het groothandels- en supermarktbedrijf zag de omzet vorig jaar met ruim 5 procent stijgen naar 2,8 miljard euro. Het aandeel Sligro sloot 0,5 procent hoger.

Bij de kleinere bedrijven werd funderingsbouwer Sif krap 5 procent meer waard. Het Limburgse bedrijf meldde voorbeurs dat het de grondvesten gaat leveren waarop het windmolenpark Norther voor de Belgische kust komt te staan.

Verder goed om te weten:

  • In Londen zag kledingwinkelbedrijf Next ruim 14 procent van zijn beurswaarde verdampen. Het bedrijf voorziet een moeilijk jaar en sneed in zijn winstverwachting voor het boekjaar dat eind deze maand wordt afgesloten.

Olie en valuta

De prijs van Amerikaanse olie steeg 1,2 procent naar 52,93 dollar per vat. Brent werd 1,1 procent duurder, bij 56,07 dollar per vat. De euro werd voor 1,0477 dollar verhandeld, tegen 1,0420 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag. Opvallend, zegt Willemse. "Dat terwijl de dollar juist het hoogste niveau in 14 jaar had bereikt. Dat is nu weer wat afgenomen. Het was dus een beetje een gekke dag vandaag."

Bekijk hier haar hele bijdrage terug, onder andere over een nieuwe opdracht voor BAM.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van