Life

Duurzaam beleggen? Nederlanders zijn weinig idealistisch

06 december 2016 19:10 Aangepast: 29 juli 2017 14:00
Beeld © ANP

Ze zijn wat terughoudend voor wapens en dictoriale regimes, maar verder is de Nederlandse belegger weinig maatschappelijk bewust. Nederland bungelt onderaan de lijst qua idealisme, óók onder millennials, die vaak juist meer bewust zijn.

Dat blijkt uit een wereldwijd onderzoek van Schroders Investment Management. Het fondshuis onderzocht in hoeverre investeerders de impact van hun beleggingen op milieu, sociale omstandigheden en good governance meewegen. (environment, social and governance beleggingen).

Nederlandse particuliere beleggers lijken weinig geboeid door de zogenaamde ESG-beleggingen: ons land bungelt onderaan de lijst. Alleen Japan scoort nog slechter op de idealistische meetlat.

Rijken landen minder bewust

Nederland is wel in goed gezelschap, onderaan de lijst. Andere rijke landen, zoals Zweden, België, Zwitserland en Duitsland zijn er ook te vinden. Dat is opmerkelijk omdat in deze landen juist de institutionele beleggers te boek staan als zeer maatschappelijk verantwoord.

Nederlandse pensioenfondsen worden in het rapport bijvoorbeeld genoemd als voorlopers op het gebied van duurzaam beleggen. In Zweden gaapt volgens het rapport eenzelfde kloof tussen de 'belegger op straat' en de grote investeerders.

Idealisme hier niet voelbaar

"Het lijkt erop dat beleggers in een rijk land als Nederland sterk zijn afgeschermd van maatschappelijke problemen die worden aangesproken door duurzaam beleggen,” verklaart Michel Vermeulen, algemeen directeur van Schroders Benelux. In bijvoorbeeld Azië is volgens hem de invloed van een 'goede' investering meteen voelbaar.

Dat Indonesische beleggers milieu en sociale vraagstukken zwaar laten meewegen, past in die trend.

Millenials

In de meeste landen vormen millennials (beleggers tussen de 18 en 36 jaar) een uitzondering. Zijn tonen zich vaak veel meer bewust. Toch is ook dat in Nederland anders en blijken de millennials hier vrijwel hetzelfde te denken als de oudere beleggers.

Het grote verschil tussen oude en jonge beleggers manifesteert zich vooral als het gaat om dierproeven, dubieuze belastingconstructies en beleggingen in tabak en alcohol. Jongeren hebben daar beduidend meer moeite mee dan de generaties voor hen.

Thumbnail

Zowel oud als jong deinst terug voor investeringen in wapens (Foto: Getty)

Wapenhandel, gokken en dictators

Zo zou 24 procent van de jongeren een goed renderende belegging van de hand doen als blijkt dat die winst komt uit de alcohol- of tabaksindustrie. Oudere beleggers doen dat slechts in 11 procent van de gevallen.

Wapenhandel, gokken en dictatoriale regimes blijken het meest impopulair en worden van de hand gedaan door zowel jong als oud. Al gaat de oudere belegger hier eerder over op verkopen.

Oosten van Nederland principiëler?

Het onderzoek deelt Nederland ook nog even op in regio’s en concludeert daarbij dat particulieren in Gelderland, Overrijssel en Flevoland zich het meeste laten sturen door duurzame en sociale factoren.

Direct daarna volgt het Noorden met Groningen, Friesland en Drenthe.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van