Carrière

'Zzp'ers hebben de ballen verstand van pensioenen'

07 november 2016 12:45 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © ANP (Archieffoto)

"Best belangrijk, maar we hebben er de ballen verstand van." Zo laat de uitkomst van een onderzoek over hun pensioenen onder zzp'ers zich het beste samenvatten.

Marktonderzoeker DJV Insights deed in opdracht van verzekeraar Loyalis onderzoek naar de kennis over pensioenen onder een representatieve groep van 216 zzp'ers. Een belangrijk thema voor de steeds groter wordende groep zelfstandigen zonder personeel (naar schatting zo'n 800.000 mensen), want ze bouwen niet automatisch pensioen op zoals werkenden in loondienst.

Thumbnail

De zzp'ers die voor een pensioen sparen, doen dat meestal op een ouderwetse spaarrekening en hebben daar naar eigen zeggen gemiddeld 710 euro per maand extra op staan als aanvulling op de AOW. (Beeld: RTL Z Graphics)

Van de ondervraagde groep heeft slechts een derde een pensioen opgebouwd, meestal op een spaarrekening bij de bank. "De grootste drempel is dat mensen het te ingewikkeld vinden", legt Mieke van Poll van Loyalis uit. Een andere reden volgens haar is de hoop dat de overheid iets gaat doen, hoewel dat niet waarschijnlijk is.

Verplicht pensioen

Staatssecretaris Klijnsma kwam voor het zomerreces met een voorstel om zzp'ers te verplichten pensioen op te bouwen, maar dat stuitte op verzet van de belangenvereniging ZZP Nederland. De verwachting is bovendien dat een beslissing over Klijnsma's voorstel pas door een volgend kabinet wordt genomen

Als het gaat kennis over het opbouwen van pensioen halen de meeste van hen de schouders op, blijkt uit onderzoek. Áls ze al pensioen opbouwen, weet ruim de helft niet hoeveel het uiteindelijk is en heeft een nog grotere groep géén idee bij welke organisatie hun appeltje voor de dorst staat geparkeerd.

'Zzp'ers laten belastingvoordeel liggen'

De zelfstandigen hebben wel zelfkennis: zelfs 15 procent vindt zijn of haar kennis over pensioenen goed genoeg. Dat ze er zo weinig van afweten, scheelt hen wel belastingvoordeeltjes, zoals de jaarruimte regeling. Bij deze regeling mogen zzp'ers het bedrag dat ze opzij zetten voor hun pensioen aftrekken van hun inkomen bij de belastingaangifte. Gek, vindt Van Poll: "Niemand laat z’n hypotheekaftrek liggen, maar bij pensioenen laten mensen veel liggen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore