Het 500-eurobiljet gaat verdwijnen. Mario Draghi deed er deze week nog een beetje vaag over, maar econoom Mathijs Bouman durft de stelling wel aan. Maar hoe doe je dat eigenlijk?
'Afschaffen 500-eurobiljet vergt bijna militaire operatie'
Het gewraakte biljet is al behoorlijk schaars. Bijna niemand heeft er een in zijn zak zitten. De bijnaam van het biljet is dan ook Bin Laden (een tikje gedateerd misschien). In Z Today legt Bouman uit dat het briefje aan die naam komt omdat je weet dat hij er is, maar je ziet hem eigenlijk nooit.
Dat bleek ook wel toen we er een probeerden te bemachtigen voor de uitzending. Je moet het aanvragen bij de bank en na een hoop gedoe ophalen bij het filiaal.
Langzaam aanpakken
Je zou denken dat afschaffen niet zo moeilijk is, maar er zitten toch heel wat haken en ogen aan. Stel dat die 307 miljard aan 500-briefjes ingewisseld gaat worden, dan moet er een enorme hoeveelheid honderdjes gemaakt en verdeeld worden over de banken. "We hebben niet zoveel hondertjes. Dus dat vergt een soort militaire operatie: een soort invoering van de euro 2.0", zegt Bouman.
De enige manier om het te aan te pakken lijkt dan ook door het heel langzaam aan te pakken. Het moet onmogelijk worden om met het biljet te betalen, maar dan moet er duidelijk worden verteld dat je het briefje eeuwig kunt inwisselen bij de bank.
Geld voor criminelen
De belangrijkste reden om het briefje af te schaffen is omdat het criminelengeld bij uitstek is. In deze grafiek zie je dat er enorm veel 500'tjes in omloop zijn. Je zou kunnen denken: dan moet je het niet afschaffen.
Tegelijkertijd blijkt uit onderzoek van de Europese Centrale Bank dat bijna 60 procent van de mensen de coupure nog nooit heeft gezien. En dat is verdacht, vindt ook Europol. Zij denken dan ook dat het geld vooral wordt gebruikt voor het betalen van drugsdeals, witwassen en smokkel.
Biljet voor de Nederlanders
Je kunt je afvragen waarom dat biljet dan ooit is ingevoerd. Bouman legt uit dat dat eigenlijk door Nederland, Duitsland en Oostenrijk komt. Wij hadden vroeger al biljetten van een soortgelijke waarde en om de overgang naar de euro soepel te laten verlopen, moest de euro dus ook dat soort biljetten krijgen.
In die tijd was elektronisch betalen ook nog lang niet zo gemakkelijk als nu, dat is nog een extra reden om het geld af te schaffen.