Carrière

'Niet gezond als iedereen flexwerker is'

05 oktober 2015 12:33 Aangepast: 05 oktober 2015 13:11

De hoofdmoot van de werknemers zal in loondienst blijven, maar niet de hele tijd en niet voor de volledige werktijd.

Dat verwacht Jurriën Koops, directeur van de ABU (Algemene Bond Uitzendondernemingen). Hij verwacht wel dat aandeel van het werk dat op een andere manier dan in loondienst zal gebeuren zal stijgen, tot 35 procent.

Werknemers zullen soms in loondienst zijn, soms zelfstandig en soms zijn ze dat alletwee, in verschillende deelbanen, denkt Koops.

Het is niet gezond als iedereen tot de flexibele schil behoort, vindt hij. ''Er is een bepaalde mate van zekerheid nodig, dat geldt voor zowel werknemers als werkgevers. Iedereen wil de regie houden over zijn eigen toekomst.'' Volgens Koops hangt zekerheid trouwens niet alleen af van of je een vast contract hebt. Die moet je meer ontlenen aan wat je kent en wat je kunt.

Digitalisering
We zullen volgens Koops sowieso moeten accepteren dat er meer dynamiek komt op de arbeidsmarkt. ''We leven niet in het tijdperk van verandering, maar in de verandering van tijdperken. We worden ouder, we moeten langer werken (de generatie die nu wordt geboren tot zijn 75e) en kennis veroudert razendsnel.''

Bijna de helft van de huidige banen staat volgens Koops op de tocht door digitalisering.

Investeren in kennis
Werkgevers en vooral werknemers zullen meer moeten investeren in kennis. Vooral degenen die laag zijn opgeleid moeten aandacht krijgen. ''Zij betalen uiteindelijk de prijs voor de veranderingen op de arbeidsmarkt, want zij worden er uitgedrukt. De inzetbaarheid van werknemers is hun eigen verantwoordelijkheid , maar er is wel maximale ondersteuning nodig van de werkgevers en de overheid moet dat fiscaal aftrekbaar maken'', vindt Koops. Ook zelfstandigen moeten volgens hem voor in aanmerking komen voor opleidingsgelden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore