Ga naar de inhoud
Personal finance

Familiebank: geld verdienen binnen de familie

Wil je geld lenen binnen de familie? Geen probleem, dat kan beide partijen veel geld opleveren, maar: schrijf het op. Zet alles op papier. Money Talks helpt je daarbij. Voelt het goed binnen de familie, lees dan verder voor het fiscale foefje met de hoge rente.

Steeds meer families lenen onderling geld uit. "Als het gevoel goed is, kun je het doen. Als het gevoel niet goed is, moet je het niet doen." Dat zegt geldexpert Arco Kleimeer uit Schagen. "Geld lenen van de familie kan goedkoper uitpakken voor beide partijen. Maar: schrijf het op. Waarom zou je het moeilijk maken, nu het nog goed gaat? Schrijf het op zoals het is. Dat heeft niets met wantrouwen te maken, maar als je problemen krijgt met betalingen, dan is er meteen vervelend gedoe in de familie."

Zelf een contract opstellen
Je kunt een contract laten opstellen door een deskundige, maar zelf opstellen is niet eens zo moeilijk. Zo heeft ABN Amro dit modelcontract gemaakt. Loop alle onderdelen door en je voorkomt later ellende tijdens het kerstdiner. Notaris Aniel Autar heeft speciaal voor RTL Z deze modelovereenkomst voor een geldlening gemaakt. Een handzaam contract van 4 pagina's met daarin alle belangrijke onderdelen waar je aan moet denken.

Familiebank, hoe werkt het?
Heb je geld nodig en wil je niet de hoofdprijs bij de bank betalen of lukt de financiering niet via de bank, kijk eens of er geld in de familie is.

Accountant Maurits van Zanten van Koopman en Co uit Breezand stelt: "Bij geldleningen binnen de familie hoef je je alleen aan de fiscale regels te houden. Al de regels die banken hebben bedacht, tellen niet. Je hoeft je ook niet druk te maken over alle regels die de overheid heeft opgelegd aan de banken."

Veel boekhoudkantoren, maar ook Nederlandse notarissen, hebben het momenteel veel drukker met leningen via de familiebank. Uit onderzoek van de Rotterdamse notaris Autar blijkt dat bij sommige notarissen het afgelopen jaar twee keer zoveel geld van familie naar familie is gegaan als daarvoor.

Hoe gaat het normaal bij een hypotheek? Een voorbeeld:
Pa en ma hebben 100.000 euro spaargeld bij de bank. Krijgen 1,3 procent rente. Dat is 1300 euro per jaar. Dochter leent 100.000 euro hypotheek bij de bank tegen 2,6 procent rente. Dat is 2600 euro per jaar. Door de hypotheekrenteaftrek is dat netto 1500 euro.

En nu met de familiebank:
Als pa en ma nu direct aan dochter lenen voor hetzelfde percentage als de bank, krijgen ze twee keer zoveel rente. Als ze daarvan de helft aan hun dochter schenken, kost dat ze dat niets vergeleken met sparen bij de bank. Maar hun dochter is veel goedkoper uit. Ze betaalt netto nog steeds 1500 euro, maar omdat ze 1300 euro van haar ouders terugkrijgt, is ze nog maar 200 euro aan rente per jaar kwijt.

De familiebank levert de familie dus 1300 euro op. Dat is in het eerste jaar. Het voordeel in de volgende jaren wordt wel steeds minder, doordat voor de fiscus op de lening moet worden afgelost.

Rentevoordeel bij 6 procent
Het kan nog aantrekkelijker worden als de ouders een hogere rente rekenen. 6 procent is meestal maximaal wat kan en mag. De dochter betaalt dan bruto 6000 euro voor de lening (3480 netto). De ouders ontvangen 6000 euro rente, waarover ze geen inkomstenbelasting hoeven te betalen. Als ze daarvan 4700 euro terugschenken − dat kan belastingvrij − dan hebben ze zelf nog steeds net zoveel rente als bij de bank, maar hun dochter houdt nu ruim 1200 euro netto over. De Belastingdienst betaalt mee, en het is volledig legaal.

De Belastingdienst stelt wel de eis dat de rente in de familiebank niet te hoog mag worden. En om voor aftrek in aanmerking te komen, moet het om een hypotheek gaan die − net als bij de bank − annuïtair of lineair wordt afgelost.