Ga naar de inhoud
Life

Minder winst Apple, maar wel meer dan verwacht

Apple-topman Tim Cook. Beeld © ANP

Apple heeft vorig kwartaal een recordomzet van 78,4 miljard dollar geboekt door de aanhoudende populariteit van de iPhone. Daarvan werden er in de laatste drie maanden van 2016 aanzienlijk meer verkocht dan analisten hadden voorspeld, waardoor ook de winst van het techbedrijf de verwachtingen wist te overtreffen.

Apple bracht in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar 78,3 miljoen iPhones aan de man, voor een gemiddelde prijs van 691 dollar per stuk. Daarmee werden 5 procent meer smartphones verkocht dan een jaar eerder. De verkoop van iPads nam met een vijfde af, terwijl die van de Mac min of meer stabiliseerde.

Apple profiteerde afgelopen maanden van de kerstperiode en de introductie van de iPhone7 vorig najaar. Daarbij namen de verkopen van de smartphone in de VS, Canada, West-Europa, Japan en Australië stevig toe. In China zakte de verkoop echter met 12 procent in.

Omzet hoger, winst lager

De totale omzet van Apple lag vorig kwartaal 3 procent hoger dan in de laatste drie maanden van 2015. De nettowinst slonk daarbij met 2,5 procent naar 17,9 miljard dollar.

Voor dit kwartaal wordt een omzet voorzien tussen 51,5 en 53,5 miljard dollar. Die prognose viel analisten wat tegen, zij tekenden in doorsnee 54 miljard dollar aan opbrengsten in voor de huidige periode.

Problemen met dollarkoers en productie

In een toelichting gaf financieel directeur Luca Maestri aan dat de aantrekkende dollar een klein probleem vormt voor Apple, dat bijna twee derde van zijn inkomsten buiten de VS realiseert. Tegelijkertijd is de vraag naar de iPhone wereldwijd zo groot, dat het bedrijf de afgelopen maanden vaak niet genoeg smartphones kon maken. "We hadden er meer kunnen verkopen'', concludeerde Maestri.

Bekijk hier de analyse uit Z Voorbeurs: