Life

Trump en Draghi krijgen de beurs niet meer omhoog

19 januari 2017 18:21 Aangepast: 29 juli 2017 04:00

Na de verkiezing van Donald Trump tot president van Amerika vloog de beurs de afgelopen maanden met 10 procent omhoog. Ook de monetaire stimulering van Mario Draghi van de ECB heeft de beurs de afgelopen jaren veel goeds gebracht. Maar het feest lijkt voorbij. De afgelopen weken is de beurs niet meer van z'n plek geweest, we zakken zelfs wat weg.

Vanmiddag kwam ECB-president Draghi met een weinig opzienbarend statement, waardoor er ook op de effectenbeurzen niet veel vuurwerk te zien was. De ECB ziet de inflatie iets stijgen, maar blijft wel de economie het hele jaar stimuleren omdat de vooruitzichten voor Europa niet erg rooskleurig zijn. Volgens beleggers was dit verwacht, Mario Draghi kon dus niet voor spektakel zorgen.

De beurs houdt sowieso al even de adem in, in afwachting van de inauguratie van Donald Trump morgen om 17 uur.

Einde Trump-rally

RTL Z beurscommentator Jacob Schoenmaker ziet al het einde van de Trump-rally. "Ik maak me daar echt zorgen over, sinds 13 december staat de Amerikaanse beurs vlak en sinds 3 januari is het Trump-effect ook voorbij in Amsterdam en zakken we zelfs wat weg."

Schoenmaker gaat verder: "Trump domineerde vanaf 9 november, na zijn overwinningsspeech echt alle markten, maar dat lijkt nu voorbij. Het Trump-effect is afgenomen, sterker nog we zien nu het tegenovergestelde effect."

De dag van vandaag

Alleen Ahold Delhaize ​en de Telegraaf stonden vandaag flink de schijnwerpers op Beursplein 5. Ahold was de sterkste stijger in de AEX met een plus van bijna 6 procent. Dat was te danken aan beter dan verwachte omzetcijfers. Vooral in de Verenigde Staten, de grootste markt voor het Nederlands-Belgische fusiebedrijf, gingen de zaken afgelopen kwartaal voor de wind. Ook bol.com en ah.nl draaien erg goed.

Ook de Telegraaf Media Groep (TMG) stond op de voorpagina. Televisiemagnaat John de Mol heeft zijn belang uitgebreid naar ruim 20 procent. Dat voedde speculaties dat er mogelijk meer in het vat zit dan het bod dat het Belgische Mediahuis vorige maand aankondigde. Bij de kleinere fondsen steeg de koers van TMG 4,6 procent naar 5,91 euro. Dat is inmiddels 12,5 procent meer dan de 5,25 euro per aandeel die Mediahuis en de familie van Puijenbroek bereid zijn op tafel te leggen.

Bouwbedrijf Heijmans werd 5,4 procent meer waard. Het noodlijdende bedrijf heeft samen met twee partners de voorlopige gunning gekregen voor het project Zuidasdok in Amsterdam. In totaal gaat het om een klus van bijna 1 miljard euro. De opdracht omvat onder meer het verbreden en gedeeltelijk ondergronds brengen van snelweg A10.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van