Life

Le Pen wil nationale Franse munt naast de euro

04 januari 2017 14:53 Aangepast: 29 juli 2017 07:30
De Franse presidentskandidate Marine Le Pen van het Front National, wil uit de eurozone Beeld © AFP

De Franse presidentskandidaat Marine Le Pen die uit de euro wilde stappen lijkt nu terug te komen op dat plan. Ze wil graag een Franse munteenheid en die naast de euro gebruiken.

In een interview bleek Le Pen voorzichtiger over een harde exit van Frankrijk uit de Europese Unie. Ze wil graag blijven maar opnieuw onderhandelen met Brussel over de voorwaarden van een lidmaatschap, bericht de Financial Times

Een volledig afscheid van de euro lijkt niet meer op haar wensenlijst te staan. "Ik wil een nationale munt met de euro als een gemeenschappelijke munt", zei ze, verwijzend naar de Ecu, de European Currency Unit. De Ecu was een rekeneenheid die werd gebruikt om de begroting van de EU te maken voordat de euro bestond. 

Hoe de Franse munteenheid precies in verhouding zou moeten staan tot de euro wordt niet duidelijk. Le Pen gaf geen verdere details over haar plan. 

Referendum

Voordat ze gedeeltelijk uit de euro wil stappen wil Le Pen een referendum houden over de relatie tussen Frankrijk en de Europese Unie, bericht Bloomberg. Dat moet binnen zes maanden na haar eventuele verkiezing tot president gebeuren.

De plannen van Le Pen voor een eventueel vertrek uit de euro zorgen voor onrust. Gisteren liet RTL Z-beurscommentator Hans de Geus al zien dat het verschil tussen de Franse en de Duitse rente oploopt. Dat komt doordat de markt bang is dat Le Pen uit de euro wil. 

''De verwachting is dat Marine Le Pen in de tweede ronde zal uitkomen tegen Francois Fillon, de kandidaat van gematigd rechts. Nu nog staat Le Pen op verlies, maar dat dachten we ook bij het Britse referendum en bij Trump'', aldus De Geus. Fillon wil juist graag in de eurozone blijven en die hervormen. 

'Nieuwe Franse munt zal in waarde dalen'

Als Frankrijk uit de eurozone en uit de EU zou vertrekken, dan zal de nieuwe Franse munt waarschijnlijk in waarde dalen in vergelijking met de euro. Maar de buitenlandse schulden van de Fransen zijn nog wel in euro’s, zodat de Franse buitenlandse schuld in hun nieuwe munt (misschien de Franse frank) uitgedrukt zal stijgen, legt de Geus uit.

Hij kan zich niet voorstellen dat de Fransen dat dan gaan terugbetalen. Onder meer Nederlandse pensioenfondsen beleggen een deel van ons pensioengeld in Franse staatsleningen. De gedachte is dat het daar ook om euro's gaat, zodat je ook weer euro's terug krijgt.

Als de Fransen hun schuld omzetten in hun nieuwe munt, die ze zelf kunnen drukken, dan zouden onze pensioenfondsen van hun beleggingen in Franse staatsleningen een stuk minder terugkrijgen, aldus De Geus.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore