De Belastingdienst heeft afgelopen drie jaar zo'n honderd frauderende belastingadviseurs opgespoord die frauderen met de aangiftes van hun klanten. Ze helpen mensen aan valse aftrekposten, door bijvoorbeeld zorgkosten of schenkingen te verzinnen.
Een woordvoerder van de Belastingdienst bevestigt berichtgeving van EenVandaag hierover. In 2013 en 2014 had de belastingdienst zo'n 46 adviseurs op het oog. Vorig jaar waren dat er 79.
Afgelopen drie jaar werden er uiteindelijk 21 vervolgd. "Sommige zaken worden door de Fiod en het Functioneel Parket opgepakt. Andere worden door de Belastingdienst afgedaan. In dat geval kunnen fraudeurs geen gevangenisstraf krijgen, maar wel een boete", legt een woordvoerder uit.
'Controleer je aangifte altijd zelf'
De Belastingdienst heeft een speciaal team om fraude met inkomstenbelasting en toeslagen te bestrijden. Als fraude wordt vastgesteld, volgt een naheffing. Ook worden mensen een aantal jaren extra gecontroleerd. Wie die ten onrechte toeslagen heeft ontvangen, moet die terugbetalen, al dan niet met boete.
Controleer daarom altijd je eigen aangifte, ook als deze door een adviseur is ingevuld, adviseert de woordvoerder. "Je blijft altijd verantwoordelijk voor je eigen aangifte. Staan er bijvoorbeeld hoge giften in genoemd terwijl je die nooit hebt gedaan, vraag dan aan de adviseur waar het betrekking op heeft. Pas daarnaast op voor adviseurs die een aanbod doen dat te mooi is om waar te zijn, zoals een gegarandeerde hoge belastingteruggave", adviseert hij.
Vorige maand royeerde de beroepsorganisatie van belastingadviseurs NOB nog twee leden. Ze zouden betrokken zijn geweest bij het opzetten van dubieuze belastingconstructies die boven kwamen drijven door onthullingen in de Panama Papers.