Personal finance

Is goud een veilige haven?

07 augustus 2016 12:03 Aangepast: 30 juli 2017 18:30

Niet alleen de Olympische sporters gaan voor goud, ook beleggers kijken naar het edelmetaal. Goud doet het dit jaar heel goed met bijna 30 procent rendement en het lijkt erop dat het een veilige haven blijft in de huidige moeilijke economische tijden.

Een ounce goud (31 gram) is dit jaar al in prijs gestegen van 1060 dollar naar nu 1350 dollar: een stijging van 27 procent. Daarmee is goud dit jaar een heel goede belegging. Maar de koers staat nog niet op recordhoogte: In 2011 deed een ounce goud nog meer dan 1900 dollar. ​

Thumbnail

De omslag in het denken over goud is groot, na 5 jaren van prijsdalingen zitten we nu weer in een echte 'bullmarket'.  Volgens Willem Middelkoop, onze voormalige beurscommentator en goudkenner, komt dat door het feit dat grote institutionele partijen goud beginnen te promoten. "Dat is een enorme verandering van het sentiment. Opvallend is dat institutionele beleggers nu ook openlijk beginnen te adviseren om door middel van goud-posities je in te dekken tegen onzekerheden als QE, brexit en de Amerikaanse verkiezingen."

Grote beleggers als Bill Gross en George Soros speculeren momenteel ook op een verdere waardestijging van goud. Volgens zakenbank UBS is de goud daarbij 'more compelling than ever’ ofwel aanlokkelijker dan ooit. Goud doet het altijd goed in tijden van onzekerheid. Volgens Gross is de turbulentie op de markten en de lage rente de aanleiding voor een grotere interesse in edelmetalen. Goud is het beste alternatief voor staatsobligaties.

Goud kan niet zomaar worden bijgemaakt, het kan alleen worden gedolven en goud is al eeuwenlang onweerstaanbaar aantrekkelijk. 

Een vrij kleine markt

Wat belangrijk is voor beleggers is dat een kleine verschuiving van het grote geld richting goud meteen al grote gevolgen heeft. De wereldwijde obligatiemarkt is maar liefst 50.000 miljard dollar groot. De totale fysieke zilvermarkt is slechts 20 miljard dollar, terwijl de marktwaarde van alle beursgenoteerde goudaandelen samen slechts 250 miljard dollar is.

Goud interessanter dan 'veilige' staatsobligaties

Volgens RTL Z-beurscommentator Hans de Geus is goud zeker een hedge (een bescherming) tegen hoge inflatie. "Het houdt z'n waarde net als huizen. Goud is een bescherming van je vermogen in slechte tijden."

"Als de rente verder onder de 0 procent zakt, dan is goud is ook een veilige manier van opslag, een makkelijker manier dan bankbiljetten onder je matras te doen. Dan kan je misschien beter goud kopen. Daarbij worden staatsobligaties steeds gevaarlijker, want wie gaat de obligaties ooit weer van jou kopen? Misschien moeten we nu daarom meer naar goud dan naar staatsobligaties kijken."

Als zelfs de bekende obligatiebelegger Bill Gross zegt dat hij niet meer van aandelen en obligaties houdt, omdat hij ze riskant vindt, dan wordt het tijd voor een alternatief. Hij adviseert hard-assets als goud en vastgoed.

Gaat de goudprijs verder omhoog?

Middelkoop: "Goud gaat naar 1400 dollar op korte termijn, we verwachten later dit jaar ook de 1500 dollar te bereiken." Middelkoop denkt dat goud in 2017 de oude records van 1920 dollar per ounce gaat bereiken en mogelijk zelfs overtreffen.

Voor de langere termijn voorziet Willem Middelkoop een goudprijs van minimaal 5000 dollar en een zilverprijs van minimaal 100 dollar bij een huidige prijs van 20 dollar. "Binnen 10 jaar, misschien wel veel sneller. Ik zou niet verbaasd zijn als dat rond 2020 al het geval is."

Welk landen zijn actief en waarom vinden ze goud zo aantrekkelijk?

Middelkoop: "De grote vraag naar goud komt nog steeds uit Azië, waarbij China en India samen meer goud kopen dan dat de wereldwijde goudmijnproductie groot is. Ze zien het als een hedge tegen te grote dollarposities en onzekerheid in het monetaire systeem. De grote vraag uit Azië en repatriëren van goud naar Europa vanuit Amerika heeft geleid tot een grotere rol van goud in het financiële systeem." 

Middelkoop verwacht dat de rol van goud binnen het monetaire systeem sterk zal worden vergroot. Met daarbij nog wat meer onzekerheid en paniek in de wereld, zorgt het voor veel interesse in goud en een flink hogere prijs.

Lees ook op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van