Life

Kraft Heinz uitblinker op Wall Street

17 februari 2017 22:30

De aandelenbeurzen in New York zijn met kleine koersuitslagen een lang weekeinde ingegaan. Voedingsmiddelengigant Kraft Heinz stond volop in de aandacht van beleggers op Wall Street na een toenaderingspoging tot de Brits-Nederlandse branchegenoot Unilever. Het aandeel ging daarop bijna 11 procent omhoog.

De Dow-Jonesindex noteerde aan het slot van de handelsdag vrijwel onveranderd op 20.624,05 punten. De brede S&P 500 klom 0,2 procent tot 2351,15 punten. De technologiebeurs Nasdaq steeg 0,4 procent bij 5838,58 punten. Maandag blijft de Amerikaanse beurshandel dicht voor de viering van President's Day.

De beurskoers van Kraft Heinz sprong 10,6 procent omhoog. Het levensmiddelenconcern heeft, samen met investeerders 3G en Berkshire Hathaway, een overnamevoorstel op Unilever gedaan van 50 dollar per aandeel. Unilever vindt de geboden prijs van omgerekend ruim 134 miljard euro veel te laag en ziet financiële noch strategische voordelen in een fusie. Het voorstel werd resoluut afgewezen door Unilever.

Door de overnameperikelen ging het aandeel van branchegenoot Mondelez 1,6 procent omlaag. Mondelez werd alom gezien als een overnameprooi van Kraft Heinz, maar dat lijkt nu niet meer het geval. Levensmiddelenbedrijf Campbell Soup leverde 6,5 procent in na tegenvallende omzetcijfers.

Tractorproducent Deere won 1 procent aan waarde. Het bedrijf heeft over het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar fors minder winst in de boeken gezet. Deere verhoogde wel de winst- en omzetverwachting voor het gehele boekjaar, geholpen door stevige kostenbesparingen en de aantrekkende landbouwmarkt.

UnitedHealth zakte 3,7 procent in de min. Het Amerikaanse ministerie van Justitie mengde zich in een rechtszaak tegen de zorgverzekeraar over vermeende jarenlange fraude bij zorgclaims die werden ingediend bij de overheid.

De prijs van Amerikaanse olie stond iets hoger op 53,38 dollar per vat. Brent werd 0,2 procent duurder tot 55,76 dollar per vat. De euro werd verhandeld voor 1,0612 dollar, tegen 1,0622 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van