Ga naar de inhoud
Life

Investeren in luxegoederen? Zet dan hier je geld op in

De veiling van een Ferrari. Beeld © Getty Images

Wie geld over heeft, kan dit investeren in luxegoederen. Maar waar kies je dan voor? Diamanten, wijn, een jacht of een nieuwe Massarati? De Luxury Investment Index heeft een handig overzicht gemaakt.

De index is samengesteld door Knight Frank, 's werelds grootste onafhankelijk vastgoed adviesbureau, dat de tien 'investments of passion' en hun waardestijgingen op een rij heeft gezet.

Wijn en auto's, en dan vooral klassieke wagens, springen er direct bovenuit. Of zoals dat in het Engels zoveel beter klinkt: Malbec en Maybachs zijn de winnaars van afgelopen jaar.

Thumbnail

De investeringen op langer termijn laten een iets ander beeld zien. Wie tien jaar geduld heeft zal sowieso verdienen aan kunst, postzegels of horloges maar de mate waarin varieert nogal.

38 miljoen voor een Ferrari

Dat klassieke auto's zo gewild zijn, bleek afgelopen zomer nog tijdens een veiling in Monterey waar de allereerste Shelby Cobra van Ford (uit 1962) onder de hamer ging. Deze handgemaakte auto werd verkocht voor ruim 13 miljoen dollar, de duurst verkochte Amerikaanse auto ooit. 

In augustus werd een Jaguar D-Tyle uit 1955 door Sotheby's nog verkocht voor maar liefst 21,8 miljoen dollar. Een 'schijntje' vergeleken bij de 38,1 miljoen dollar die in 2014 werd betaald door een Ferrari 250 GTO uit 1962, hiermee de duurste auto van de wereld.

Thumbnail

Auto levert meer op dan huis

Op de langer termijn blijkt zo'n auto zelfs meer op te leveren dan een huis in New York of goud. De HAGI Top Index dat de waarde bijhoudt van de top vijftig meest gewilde auto's ter wereld steeg de afgelopen tien jaar met 458 procent. Wie zo'n auto maar moeilijk kwijt kan in de garage thuis, kan beter voor wijn, sieraden en munten gaan. 

Investeren in antieke meubels is niet zo'n goed idee. Je zit weliswaar uiterst chique, maar antiek meubilair werd in tien jaar tijd 30 procent minder waard.