Na de Franse politiek en de Duitse vestigingen van BMW, erkent nu ook de Nederlandse werkgeversvereniging AWVN de gevaren van het altijd maar bereikbaar zijn. Want, zo zegt de organisatie, de digitale stress onder werknemers is een groeiend probleem.
In Frankrijk is 'digitale stress' al langer een punt van discussie. De Franse minister van Arbeid onderzoekt de mogelijkheid om wettelijk vast te leggen dat werknemers thuis hun werktelefoon en -mail links mogen laten liggen. "Het recht om onbereikbaar te zijn", noemen de Fransen het plan.
Er duiken daarnaast met regelmaat onderzoeken op die aangeven hoe verstorend continu je mail checken is voor onze productiviteit en gezondheid.
Sneller ziek
Jannes van der Velde, woordvoerder bij AWVN, denkt dat het Franse plan in Nederland ook nodig is. "Altijd bereikbaar moeten zijn levert gezondheidsproblemen op. Als mensen hun privéleven niet af en toe de prioriteit kunnen geven boven hun werkende leven, kan je verwachten dat ze sneller ziek zijn en minder gelukkig zijn met hun baan."
AWVN is geen voorstander van een verbod op werken buiten werktijd, maar wel van het maken van goede afspraken tussen werkgevers en werknemers.
Microsoft
Een bedrijf dat daar al veel mee bezig is, is Microsoft. Marcel Timmer, directeur Innovatie bij het bedrijf, vertelt dat de noodzaak voor die afspraken ontstond toen mensen dankzij de opkomst van internet steeds meer thuis konden werken.
Timmer: "Mensen gingen toen op een hele andere manier werken. Het was niet meer nodig om op kantoor te zijn om je werk te doen, dus mensen gingen ook vanuit huis en dus ook 's avonds werken."
Verplicht op mails antwoorden
Zelf werkte Timmer steeds vaker 's avonds nog even vanuit huis, als zijn kinderen al op bed lagen. Het risico is dan dat zijn collega's zich verplicht voelen om direct op mails te reageren die buiten werktijd worden verstuurd. "Het is daarom belangrijk om afspraken te maken. Niemand moet zich verplicht voelen om buiten werktijd nog te werken."
De afspraak bij Microsoft is nu dat iedereen mag werken op momenten dat het hen uitkomt, maar dat niemand zich verplicht mag voelen om buiten werktijd te werken. "Sinds we die afspraak een paar jaar geleden hebben ingevoerd, meten we ieder jaar met een vragenlijst hoe gelukkig onze werknemers zijn", zegt Timmer. "En ze zijn gelukkiger geworden."
Gesprekken voeren
Daarnaast houden de managers iedereen die bij Microsoft werkt goed in de gaten. "Als we zien dat mensen te veel werken, voeren we een gesprek met ze. Dan vragen we of ze of ze hun werk als te zwaar ervaren, of ze te veel mail hebben en of ze zich verplicht voelen om overal op te reageren. Bij mensen die echt te druk zijn kunnen we iedere week zo'n gesprek voeren als dat nodig is. Op die manier houden we in de gaten of mensen zich niet overwerken."
Ook Timmer is geen voorstander van een verbod op mailen buiten werktijd. "Want werktijd is een heel achterhaald concept tegenwoordig. Veel mensen werken niet meer tussen 9 en 5, maar wanneer het hen uitkomt. Een verbod is daarom heel erg lastig."
Afspraken maken
En dus moeten er binnen bedrijven afspraken gemaakt worden, denkt hij. "We kunnen wel heel makkelijk buiten werktijd mailen de schuld geven van een verhoogde werkdruk, maar het probleem ligt dieper. Het probleem is dat mensen denken dat van hen verwacht wordt dat ze altijd kunnen werken. Als je binnen je organisatie duidelijk maakt dat die verwachting er niet is, scheelt dat al veel in de stress. Uiteindelijk moet je dus gewoon kijken naar wat mensen prettig vinden."