Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Life

Overnamestrijd: deze bedrijven moeten zich zorgen maken

23 februari 2017 16:54 Aangepast: 28 juli 2017 19:30
Beeld © ANP

Een kleine week na de overnamepoging van Kraft Heinz op Unilever daalt het stof neer op de Nederlandse beursvloer en kijken andere bedrijven angstig om zich heen. Zullen zij de volgende zijn die een overnamebod kunnen verwachten?

Het FD inventariseerde welke Nederlandse bedrijven zich zorgen moeten maken. Grote conglomeraten en ondernemingen die achterblijven bij de concurrentie zijn volgens de krant een gewilde prooi voor buitenlandse partijen.

Overname-explosie

Of het bod op Unilever het startschot is van een nieuwe overname-explosie is volgens hoogleraar economie Hans Schenk koffiedik kijken. "We proberen dat al jarenlang te voorspellen aan de hand van economische indicatoren, maar er valt geen enkel verband te ontdekken." Volgens hem doen bedrijven wat er rond om hen heen gebeurt, "zo gaat het balletje rollen".

De angst om mis te grijpen is groot. Dat was bijvoorbeeld het geval toen Unilever ijsmaker Ben & Jerry's​ overnam. Nestlé reageerde daarop vrijwel direct en richtte zijn pijlen op Häagen-Dazs. "Ze wisten natuurlijk totaal niet of dit wel een succes zou worden, maar omdat de concurrent het deed, deden zij het ook maar", aldus Schenk. Een dergelijk scenario kan zich nu dus makkelijk weer voltrekken, denkt hij.

Nederlandse 'targets'

Aegon, ASML, AkzoNobel, DSM, Philips en Randstad zijn volgens het FD de grootste overnameprooien, gebaseerd op aantal indicatoren zoals hun beursprestaties ten aanzien van concurrenten, de aandeelhouderssamenstelling en ontwikkeling van de markt waarin ze opereren. De vijf bedrijven staan er in hun sector niet goed voor en zijn daarom kwetsbaarder voor een overname.

Van de Nederlandse beursgenoteerde bedrijven blijven AkzoNobel en DSM het meest achter op de concurrentie. Ook ASML presteert ondermaats in vergelijking met soortgelijke bedrijven. Voordeel voor de chipfabrikant is dat technologiegigant Intel grootaandeelhouder is. Die zou een overname nooit zomaar toestaan.  

Randstad is om diezelfde rede redelijk veilig, want oprichter Fritz Goldschmeding heeft de meeste aandelen in zijn bezit. Voor Philips geldt dat het bedrijf vorig jaar een goede strategische keuze heeft gemaakt door de lichtdivisie af te stoten en te focussen op de medische industrie.

Sectorbreed

Met het bod op Unilever lijkt de voedingsmiddelensector in de schijnwerpers te staan. Maar als er een overname-explosie plaatsvindt zal er in alle sectoren gejaagd worden. "Je moet zoiets beursbreed bekijken", legt Schans uit. "Het begint altijd ergens, maar het is een trein die over de beurs heen dendert, niet kijkend naar sector. De aandeelhouder maakt het niets uit waar zijn dividend vandaan komt."

Besturen kunnen meestal weinig doen als er een overnamekandidaat aanklopt. De hoop is dan gevestigd op aandeelhouders. Heeft niet één partij een meerderheidsbelang, dan komt het aan op de wil van individuele aandeelhouders.

Beschermingsconstructie

In Nederland hebben veel bedrijven een beschermingsconstructie om vijandige overnames te voorkomen. Er is dan bijvoorbeeld een stichting opgericht die aandelen in handen heeft en prioriteitsaandelen kan uitgeven. "De bedrijven zonder een dergelijke beschermingsconstructie staan daardoor automatisch aan de voorkant van de vuurlinie", aldus Schans.

De mislukte overnamepoging door Kraft Heinz heeft in het geval van Unilever voor nu in ieder geval een positieve uitwerking. Gisteren was het bedrijf de grootste stijger op de beurs na beloftes van het bestuur te kijken naar mogelijkheden om sneller waarde te creëren voor de aandeelhouders.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van