Ga naar de inhoud
Life

Unilever grootste daler in de AEX

Beeld © ANP

De AEX-index in Amsterdam is met verlies de handel uitgegaan. Vooral het stevige koersverlies van Unilever woog daarbij zwaar.

  • De AEX-index sloot uiteindelijk 0,7 procent lager op 495,66 punten.
  • De MidKap won 0,6 procent tot 723,66 punten.
  • De graadmeter in Londen sloot vlak. Parijs verloor 0,1 procent. Frankfurt sloot 0,6 procent hoger.
  • Beleggers moesten het doen zonder impuls van de beurzen op Wall Street die vanwege de viering van President's Day gesloten bleven.

Grootste dalers en sterkste stijgers

Zwaargewicht Unilever kelderde 5,2 procent. Het Brits-Nederlandse bedrijf had eerder een fusievoorstel van het Amerikaanse Kraft Heinz al resoluut afgewezen, maar volgens de bedrijven zitten vervolgstappen er nu ook even niet in. Het koersverlies volgde op een koerssprong van ruim 13 procent op vrijdag, toen de avances van Kraft Heinz op Unilever naar buiten kwamen.

Boskalis kreeg eveneens een dreun in de hoofdindex en zakte 5 procent. De baggeraar en maritiem dienstverlener gaf aan vanwege de sterk verslechterde marktomstandigheden in de offshore-energiesector en de zwakke vooruitzichten in totaal 840 miljoen euro af te schrijven. De afboeking zal leiden tot een nettoverlies in 2016.

Bouwer BAM, die dinsdag de boeken opent, was met een winst van 4,2 procent de sterkste stijger onder de middelgrote fondsen. GrandVision was de nummer twee in de MidKap met een plus van 2,5 procent. Het moederbedrijf van optiekketens als Pearle zag zijn omzet afgelopen jaar stijgen en krikte zijn winstgevendheid op.

Bij de kleinere fondsen kreeg Telegraaf Media Groep (TMG) er krap 4 procent aan waarde bij. De onderneming weet zich de inzet van een heuse overnamestrijd. Het Belgische mediabedrijf Mediahuis en VP Exploitatie verhoogden zondag hun bod op het moederbedrijf van onder meer De Telegraaf. Tegenstrever Talpa liet weten de strijd niet op te geven.

Automatiseerder Ordina leverde ruim 9 procent in na een adviesverlaging.

Olie en valuta

De prijs van Amerikaanse olie stond 0,4 procent hoger op 53,62 dollar per vat. Brent werd 0,6 procent duurder tot 56,13 dollar per vat. De euro werd verhandeld voor 1,0620 dollar, tegen 1,0622 dollar bij het slot van de Europese beurzen vrijdag.