Life

Krijgt vervuiling een prijs, dan gebeurt er dit met de energiemarkt

01 december 2015 17:13 Aangepast: 01 december 2015 18:03

Er wordt door verschillende wereldleiders voor gepleit: een mondiale prijs van CO2. Beprijs vervuiling, dan worden we eerder duurzaam, zo is de gedachte. Maar wat gebeurt er met de energiemarkt bij welke prijs? Beurscommentator Hans de Geus zet het op een rij.

President Hollande ziet het alvast zitten, vertelt de Geus, een mondiale prijs op CO2 uitstoot. "In Europa is die prijs al een beetje, met ons emissiehandelsmechanisme, maar in de rest van de wereld is die beprijzing er nog niet. Komt die er wel, dan zou de energiemarkt er wel eens anders uit kunnen gaan zien."

Hoe anders? De Geus kijkt naar drie scenario’s:

Thumbnail

7 dollar
"Dat is nu de prijs in Europa, veel te laag. Dat betekent dat er eigenlijk subsidie gaat naar fossiele bedrijven, want hun vervuiling wordt niet belast." Kolen doen het beter dan gas, omdat ze zo goedkoop zijn. Windmolens moeten draaien op subsidie.

60 dollar
Een prijs waar, opvallend genoeg, Shell zelf voor pleit. En toch is het niet zo verrassend, legt de Geus uit: "Dan wint gas het van kolen en gaan de kolencentrales dicht." Niet zo gek, want Shell richt zich enorm op gas.

125 euro
Wordt vervuiling nog duurder gemaakt, 125 euro, dan winnen wind- en zonne-energie het ook van gas. "Dan ga je het echt hebben over de uitschakeling van de fossiele sector en gaat de transitie vanzelf plaatsvinden."
 

Econoom Mathijs Bouman pleitte eerder ook voor een mondiale CO2 belasting: 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore