Ga naar de inhoud
Carrière

Hoe bereik je als vrouw de top?

Else Bos, CEO van pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM Beeld © ANP

"Vrouwen hebben een man als opstapje nodig", schrijft journalist Jessica de Jong in haar nieuwste boek 'Machtige Topvrouwen'. Ze interviewde vijf topvrouwen over hun carrière. Wat hebben zij gemeen en wat kan je van hen leren?

1. Zoek een beschermheer (die je jarenlang begeleidt)
De vijf topvrouwen die De Jong interviewde (Herna Verhagen (PostNL), minister Edith Schippers (VVD), Nancy McKinstry (Wolters Kluwer), Mirjam Sijmons (ArboNed) en Else Bos (PGGM)) hadden één ding gemeen: ze kregen hulp van een leidinggevende.

Voor zowel mannen als vrouwen geldt dat je alleen promotie krijgt dankzij een ander, vertelt De Jong. Topmannen en –vrouwen hebben vaak carrière gemaakt onder hoede van een hoger geplaatste leidinggevende die de vaardigheden van een talent herkent.

Een beschermheer, of leermeester vinden, is dus een must. Echter: je kunt niemand dwingen om jou een groot deel van je carrière te steunen; de topmannen kiezen zelf hun pupillen. Dat is onhandig, want mensen kiezen vaak voor gelijkgestemden; jonge talenten waarin ze iets van zichzelf herkennen. Mannen zijn daarom minder geneigd om een vrouw onder hun hoede te nemen.

"Topmannen zien niet altijd dat de vrouwen die omhoog klimmen, heel getalenteerd zijn", vertelt De Jong. "Daar zit een probleem. Bij de vrouwen in mijn boek is dat niet zo gegaan. Zij hadden intensieve banden met betrokken topmannen die enorm openstaan voor de talenten van vrouwen."

Mannen moeten de lager geplaatste vrouwen dus een helpende hand bieden. "Zij moeten hen voordragen als kandidaten. De mannen die de vijf topvrouwen begeleid hebben, stonden daar wel voor open. Hopelijk raken daar meer mensen door geïnspireerd, maar het gaat nog wel een tijdje duren voordat het probleem opgelost is."

2. Zeg wat je wilt
Alle vrouwen spraken al heel jong hun ambities uit. "Na hun studie kregen ze al snel leidinggevende functies, omdat ze tijdens traineeships en sollicitaties al aangaven dat ze dat wilden. Blijkbaar werkt dat", vertelt De Jong.

Verhagen, CEO bij PostNL, werkte bijvoorbeeld na haar studie als salesmanager bij TPG Post. Minister Schippers werd twee jaar na haar afstuderen persoonlijk medewerker van VVD-Tweede Kamerlid Dees en daarna snel benoemd als beleidsmedewerker in de VVD-fractie. Bos stroomde in de eerste acht jaar door naar een baan als Chief Operating Officer bij ABN Amro.

3. Pak kansen
Vrouwen hebben soms de neiging om zich wat bescheidener op te stellen, maar dat is niet nodig. "Ik heb ook geleerd om veel sneller 'ja' te antwoorden", lacht De Jong. "We zeggen heel vaak nee, maar moeten kansen pakken. Op Bos, CEO PGGM, is heel lang ingepraat toen ze een belangrijke promotie kon maken: 'geen man is zo goed als jij, jij moet dat gewoon doen', vertelden ze haar. Mannelijke collega's hebben haar over de drempel heengetrokken."

Vrouwen draaien pas sinds een paar decennia mee in het bedrijfsleven en moeten misschien daarom ook nog wat meer zelfvertrouwen krijgen. "Wennen aan hun vakkennis" , noemt De Jong het. "Je moet zelfvertrouwen hebben in je professionaliteit."

4. Vindt het juiste bedrijf
Ben je heel goed met mensen, creatief of juist super in het nemen van snelle beslissingen? Kies een branche waarbij deze eigenschappen goed van pas komen.

"Alle vijf de topvrouwen hebben wat extra's", vertelt De Jong. "Zo kan Verhagen heel goed met mensen omgaan. Dat komt goed van pas komt bij PostNL, want daar moet regelmatig gereorganiseerd worden. In zo’n situatie is het belangrijk om draagvlak te creëren onder werknemers en dat kan ze heel goed."

"McKinstry, CEO Wolters Kluwer, was eerder consultant en kan heel goed problemen oplossen en adviezen geven. Schippers is heel constituent en kan goed partijen samenbrengen. Bos is inhoudelijk weer heel sterk en Sijmons weet werknemers heel goed te betrekken bij de arbodienst waar ze leiding aan geeft", somt ze op.

5. Werk je helemaal gek
De top behaal je natuurlijk niet alleen met slimme tactieken. Alle vijf de topvrouwen uit het boek van De Jong hebben een rustig karakter en zijn stressbestendig.

Dat is hard nodig want net als mannen, moeten topvrouwen één ding; keihard werken om goede resultaten neer te zetten. Natuurlijk. Want ook daarin hoeven we niet onder te doen voor mannen, toch?