Carrière

Nederland doet het slechter op gebied van emancipatie

26 oktober 2016 06:01 Aangepast: 30 juli 2017 00:00
(Archieffoto) Beeld © ANP

Nederland is drie plekken gezakt op de Global Gender Gap Index. Dat betekent dat de gelijkheid tussen mannen en vrouwen is afgenomen in Nederland. We zijn drie plekken gezakt naar positie 16. Slechts één keer stond Nederland lager sinds de lijst wordt opgesteld (sinds 2006).

De daling komt vooral omdat we minder goed scoren op het gebied van arbeidsparticipatie en inkomensgelijkheid. Vrouwen werken minder dan mannen en ontvangen ook minder salaris voor hetzelfde werk, geven de respondenten aan in het onderzoek.

Aan het opleidingsniveau van de vrouwen ligt het niet. "We hebben in Nederland inmiddels goed gekwalificeerde en uitstekend opgeleide vrouwen; we moeten er alles aan doen dat zij nu ook beter doorstromen naar leidinggevende managementposities en politieke functies", schrijft professor Henk Volberda van Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit in het rapport.

'Nieuw moeras op de werkvloer'

Op het gebied van onderwijs gaat het wel heel goed met de emancipatie, alhoewel vrouwen wel veel minder vaak voor een technisch beroep kiezen. Dat kan op de lange termijn gevolgen hebben, schrijft Volberda​. Hij noemt het 'een nieuw moeras op de werkvloer'.

De reden: vrouwen hebben veel vaker een administratieve- of ander soort kantoorbaan. Juist in die sector worden de banen het vaakst overgenomen door computers. In de branches waar komende decennia wél veel werk in is: technologie, techniek, exacte wetenschappen en wiskunde, zijn er maar weinig vrouwen te vinden. Slechts 6 procent van de vrouwen is afgestudeerd in één van deze richtingen, tegenover één van de vier mannen. 

Overigens is het mogelijk om aan de technische universiteiten een tweede bachelor te volgen, zonder een verhoogd collegetarief te hoeven betalen.

Het kan ook anders

IJsland is het land met de grootste gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Daarna volgen Finland, Noorwegen, Zweden en Rwanda. Opvallend is ook Burundi. Het land steeg 11 plaatsen in de ranglijst.

Burundi heeft afgelopen jaar maatregelen doorgevoerd waardoor meisjes en jongens dezelfde kansen krijgen in het onderwijs. Ook is er weinig verschil in salarissen tussen mannen en vrouwen. Daardoor staat het land vier plekken hoger dan Nederland. 

Wat we van de anderen kunnen leren

Willen we onze positie verbeteren en meer vrouwen laten doorstromen naar de top, dan kunnen we een voorbeeld nemen aan de Scandinavische landen; zij lopen duidelijk voorop met stimulerende maatregelen. Zo zijn er veel voorzieningen voor ouders om werk en gezin te combineren zoals kinderopvang en zwangerschapsverlof, schrijft Volberda.

Daarnaast is er bijvoorbeeld in Noorwegen een regel dat 40 procent van de Raad van Bestuur van beursgenoteerde ondernemingen uit vrouwen moet bestaan. In Nederland is hier veel discussie over, maar leidt dit niet tot wetgeving. De Europese Commissie wil een vergelijkbare regel invoeren.

'Emancipatie neemt in de toekomst toe'

Afgelopen jaren zijn er steeds meer maatregelen genomen om de verschillen tussen mannen en vrouwen te verkleinen. Zo worden in meer landen betere zwangerschapsverlofregelingen ingevoerd en spelen er in diverse landen discussies over quota voor topvrouwen. "Deze maatregelen worden echter pas een paar jaar toegepast en het kan dus even duren voordat hier daadwerkelijk resultaat van te zien is", schrijft Volberda. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore