Ga naar de inhoud
Carrière

Zo onderhandel je over je salaris

Onderhandelen over je salaris: het is één van de lastigste dingen. Vertel tijdens het eerste gesprek niet hoeveel geld je wilt, schreven wij gisteren al. Maar wat moet je dan doen? RTL Z vroeg het de Sollicitatiedokter.

Praat in je eerste sollicitatiegesprek niet over geld

Experts raden aan om een diplomatiek antwoord te geven en de vraag mooi te ontwijken. Zorg er eerst voor dat het bedrijf jou eerst helemaal ziet zitten, zegt Perry Kroes, eigenaar van het bedrijf Sollicitatiedokter.

"Aan het begin van de procedure zit de tegenpartij nog in de 'budget-mindset'. Hoe verder je in het sollicitatieproces raakt als kandidaat, des te meer er emotioneel geïnvesteerd wordt in jouw kandidaatschap voor de functie en hoe meer flexibiliteit er ontstaat in salaris", zegt hij.

Ga pas aan het eind van de procedure onderhandelen

Onderhandelen over je salaris doe je pas op het einde van de procedure. "Dit is het moment dat de werkgever van jouw geschiktheid overtuigd is", zegt hij. Daardoor let een werkgever wat minder op het budget en willen ze vooral graag maar één ding: dat jij het team komt versterken. "Hoe sterker deze wens is, des te meer flexibiliteit er ontstaat", zegt Kroes.

Je hoeft je oude salaris niet te vertellen

Nope, gewoon lekker je mond houden. Werkgevers proberen zo snel kandidaten te filteren, maar dat hoef je ze helemaal niet te zeggen. Sterker nog: "Je huidige of vorige salaris is simpelweg irrelevant, waar het om draait is de functie in kwestie en de waarde die jij kunt leveren voor de werkgever", zegt hij.

De beste manier is om te focussen op wat zij zoeken; de waarde die je als kandidaat gaat creëren voor de werkgever, vertelt Kroes. "Je kunt dit doen door aan te geven dat je salaris op dit moment nog geen geschikt gespreksonderwerp vindt omdat je eerst graag zeker wilt weten dat jij de juiste persoon voor de functie bent. En wanneer dat zo blijkt te zijn, dat je er van overtuigd bent dat jullie er wel uitkomen. Je verlangt simpelweg een marktconform bedrag."

Als het hard tegen hard wordt gespeeld en je het gevoel hebt dat je echt een bedrag moet noemen, gebruik dan een bandbreedte die je bepaalt op basis van wat salarisonderzoek online. Ga hierbij echter niet te laag zitten, zegt hij. "Het laagste bedrag dat je noemt zal dan waarschijnlijk het uitgangspunt worden bij het eerste aanbod. Het is heel moeilijk om 'terug te komen' van een lage anchor, hier zijn allerlei studies naar gedaan."

Benadruk je waarde om je salaris omhoog te krijgen

Wil je je salaris toch graag vertellen of durf je de vraag niet te ontwijken, lieg dan niet om je loonstrookje iets omhoog te krijgen, vertelt hij. "Liegen is absoluut uit den boze. Overigens is het vorige of huidige salaris sowieso irrelevant. Je zou dan simpelweg kunnen aangeven dat de je nog niet genoeg weet over de functie om te bepalen of deze functie overeenkomt met je vorige of huidige baan en dat je geen vertekend beeld wil geven."

Uiteindelijk gaat het erom dat je het bedrijf duidelijk maakt wat jouw waarde is en dat daar een prijskaartje aan hangt. Vraag ze bijvoorbeeld naar de doelen die ze proberen te realiseren en vertel ze hoe jij hier aan zou kunnen meewerken. "Een werkgever wil iemand die meer oplevert dan zij kost. Als je veel oplevert, mag je ook meer kosten", zegt de sollicitatiedokter.

Je mag onderhandelen tot het contract is ondertekend

Bedenk je je later nog iets? De onderhandelingen gaan door totdat het contact is ondertekend. "Tot die tijd ligt alles open. Ook nadat ze het eerste voorstel schriftelijk sturen. En ook na de tweede. Onlangs had ik een cliënt die door drie rondes van revisies ging in het uiteindelijke arbeidscontract. Elke ronde betekende weer een kleine positieverbetering. Dat betekent natuurlijk niet dat dit de ideale situatie is", tipt hij.