Ga naar de inhoud
Personal finance

Hoe rijk wordt Max Verstappen?

Beeld © ANP

Max Verstappen kan wel eens de bestbetaalde sporter ter wereld worden, voorspelt zakenblad Forbes. Een miljoenensalaris plus nog een paar vette sponsordeals en Verstappen zit straks zomaar op 30, 40 of 50 miljoen euro. Per jaar.

Verstappen is hot. Helemaal na zijn geweldige prestatie van gisteren.

Magazine Forbes ziet het helemaal zitten: Verstappen wordt rijk. Vreemd is het niet: hij is de jongste winnaar ooit op een F1-podium. Daarnaast reed hij pas één keer eerder in de auto waarmee hij als eerste over de finish kwam. Een bijzondere jongen dus, in een bizarre wereld. Wie de salarissen van zijn collega's bekijkt, ziet dat de sport heel wat over heeft voor toptalenten.

Wat verdienen coureurs?

1. Fernando Alonso (McLaren-Honda): 35 miljoen euro
2. Sebastian Vettel (Ferrari): 28 miljoen euro
3. Lewis Hamilton (Mercedes): 25 miljoen euro
4. Kimi Raikkonen (Ferrari): 18 miljoen euro
5. Nico Rosberg (Mercedes): 13.5 miljoen euro
15. Max Verstappen (Toro Rosso en nu: RedBull) 250,000 euro

Bovenstaande bedragen zijn alleen de salarissen, zegt Business Book GP, die de cijfers op een rijtje zette. Daarbovenop komen dus nog de vette sponsorcontracten. 

Wat gaat Verstappen verdienen?

Momenteel heeft Verstappen nog relatief kleine sponsors, zoals supermarktketen Jumbo en softwareontwikkelaar Exact. Naar schatting betalen de twee bedrijven een paar ton om met hem geassocieerd te worden. Daar komt binnenkort een einde aan, denken Sportmarketeers. Ze verwachten dat het jonge toptalent vanaf volgend seizoen vastgelegd zal worden door de echte grote wereldmerken, met bijbehorende bedragen, vertellen ze tegen Z Today. 

Volgens sportmarketeer Frank vd Wall Bake gaat het dan echt om "serieuze bedragen": zo betaalt Shell als hoofdsponsor van het team Ferrari 180 miljoen euro per jaar. "Randstad betaalt tussen de 30 miljoen tot 40 miljoen euro per jaar aan het Williams team. Rexona's moederbedrijf Unilever legt zo'n 10 miljoen euro neer."

Pas 18 jaar

Deze bedragen worden niet aan de coureurs zelf betaald, maar 'de Flying Dutchman​' kan vanaf volgend jaar rekenen op deals met vergelijkbare bedrijven, denkt hij. Daar komt nog bij dat de coureur pas 18 jaar is. Als hij jarenlang gesponsord wordt door wereldmerken, inclusief bijbehorende portemonnee, dan loopt de rekening snel op.

En wie weet verslaat hij dan wel weer opnieuw een nummer één, maar dit keer met zijn creditcard. Momenteel staat basketballer Rick Smits bovenaan de lijst als best betaalde Nederlandse sporter met 150 miljoen euro.