Life

Klaas Knot: ECB moet opkoop van obligaties afbouwen

27 december 2016 08:21 Aangepast: 29 juli 2017 09:30

De Europese Centrale Bank (ECB) moet snel de massale opkoop van obligaties afbouwen. Daarvoor pleit Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank en bestuurslid van de ECB, in een interview met NRC.

Knot vindt 'tapering', het geleidelijk afbouwen van het opkoopprogramma, noodzakelijk. "Het is duidelijk dat we die taperingfase niet lang meer kunnen uitstellen'', zegt Knot tegen de krant. "Of dit in 2018 gaat gebeuren? Ik heb geen kristallen bol.''

''Ik kan mij goed voorstellen dat als je nu naar de Europese economie kijkt dat je zegt dat het wel genoeg is, met dit soort experimentele maatregelen en zeker in de orde van grootte die we nu kennen'', zegt Ben Steinebach van ABN Amro in RTL Z Voorbeurs. De economie staat er alleszins redelijk voor, aldus Steinebach.

'Knot in de minderheid'

Maar RTL Z-beurscommentator Janneke Willemse zegt dat het er uiteindelijk om draait wat de ECB doet. ''Knot is maar één van degenen in het beleidscomité en hij heeft er geen doorslaggevende stem. Als meerdere mensen daar zich zouden melden, dan zou dat wel een hint kunnen betekenen''.

De ECB koopt obligaties op bij financiële instellingen om de inflatie in de eurozone te stimuleren. Sinds maart vorig jaar is er voor tientallen miljarden uitgegeven. Mede door het stimuleringsbeleid van de ECB is de rente op hypotheken en spaarrekeningen erg laag.

Onrust op financiële markten

Begin december besloot de centrale bank nog om in elk geval tot eind 2017 met het opkoopbeleid door te gaan. Wel in kleinere vorm vanaf april: 60 miljard euro per maand in plaats van 80 miljard.

Knot heeft al vaker kritiek geuit op het programma, hij noemde het een paardenmiddel, en had het liefst gezien dat het komend jaar al helemaal werd afgebouwd. Helemaal stoppen is geen optie, ziet hij wel in. "Dat geeft te veel onrust op de financiële markten.''

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van