Personal finance

Pensioenproblemen dreigen voor bijna de helft van de zzp'ers

16 juni 2017 06:02 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18

43 procent van de zzp'ers bouwt niet voldoende pensioen op. Dat blijkt uit onderzoek in Economisch Statistische Berichten, dat vandaag is gepresenteerd.

De verschillen zijn het grootst in de groep middeninkomens, oftewel mensen met een bruto jaarinkomen tussen de 32.100 en 40.599 euro. Van de zzp'ers in deze inkomensgroep heeft maar liefst 56 procent geen toereikend pensioen. Ter vergelijking, in diezelfde inkomensgroep geldt dat maar voor 30 procent van de werkenden. In geen andere groep is het verschil zo groot. 

Een toereikend pensioen heb je wanneer je minimaal 70 procent van je jaarinkomen overhoudt als pensioen. Daarbij tellen vier aspecten mee: de AOW (voor iedereen gelijk), je verplicht opgebouwde pensioen, je vrijwillig opgebouwde pensioen en je privévermogen. 

Ook problemen voor hogere inkomens

ESB bericht over onderzoek naar de pensioensituatie van zzp'ers ten opzichte van die van werknemers. De conclusie dat zzp'ers over het algemeen slechter zijn voorbereid op hun pensioen is niet heel verrassend.

Wel verrassend zijn de grote verschillen, ook binnen de groep zzp'ers zelf. Zo zijn de problemen het grootst voor zelfstandigen met de hoogste inkomens. Van de zzp'ers die jaarlijks meer verdienen dan 53.600 euro, heeft slechts 37 procent voldoende opgebouwd voor het pensioen.

Thumbnail

Dat is deels ook logisch. Want hoe hoger je inkomen, hoe meer je in absolute zin moet opbouwen om aan een toereikend pensioen (70 procent van je bruto jaarinkomen) te komen. Ook voor de werknemers in de hoogste inkomensklasse geldt dat maar de helft kan rekenen op een toereikend pensioen.

In lagere inkomensgroepen is er dan weer weinig verschil tussen zzp'ers en werknemers, omdat voor hen de AOW alleen in veel gevallen al voldoende is om tot een toereikend pensioen te komen.

Discussie

Er is al jaren discussie over een verplichte pensioenopbouw voor zzp'ers, maar harde cijfers over hun situatie ontbraken tot nu toe. Uit dit onderzoek blijkt dat de verschillen met werknemers soms fors zijn. Ook in harde bedragen: de doorsnee zzp'er krijgt jaarlijks maar 26.000 euro aan pensioen uitgekeerd. De doorsnee werknemer kan rekenen op bijna 6.000 euro meer.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van