Ga naar de inhoud
Personal finance

Vier vragen over besparen op je hypotheekrente

De hypotheekrente is historisch laag. Heb je nu een hoge rente, maar wil je toch profiteren van de lage rentestand? Wij beantwoorden vier vragen.

Oversluiten of middelen
Wie van zijn hoge rente af wil, kan zijn huidige hypotheek oversluiten of rente middelen. Zo zou je kunnen profiteren van 2,1 procent rente die je tien jaar vast zet. Oversluiten of middelen lijkt heel aantrekkelijk, maar het is niet voor iedereen de goedkoopste oplossing.

Wat is oversluiten?
Als je je rentevaste periode voortijdig beëindigt, moet je een zogeheten boeterente betalen. Dat is een afkoopsom voor de bank, die namelijk toekomstige (hoge) rente misloopt omdat jij je de afgesproken rentevaste periode vroegtijdig afbreekt. Dat bedrag kan oplopen tot tienduizenden euro’s. Bij oversluiten moet je dat bedrag in één keer afrekenen. Dat kun je cash betalen of eventueel meefinancieren in de nieuwe hypotheek. 

Oversluiten kun je bij dezelfde hypotheekverstrekker doen, maar vaak ben je goedkoper uit bij een andere aanbieder. Dan moet je dus een nieuwe hypotheek afsluiten. Daar zijn meer kosten aan verbonden, die echter wel aftrekbaar zijn. Maar je loopt bij overstappen naar een andere aanbieder het risico dat je alleen een lagere hypotheek kunt krijgen, omdat de nieuwe hypotheekverstrekker andere eisen stelt.

Wat is rente middelen?
Bij rente middelen wordt de boeterente verrekend in de nieuwe rente. De nieuwe rente is daarom veel minder laag dan bij oversluiten. Middelen kun je alleen bij dezelfde hypotheekverstrekker doen. De meeste grote hypotheekverstrekkers bieden inmiddels de mogelijkheid tot middelen.

Wanneer is oversluiten of middelen verstandig?
Oversluiten of middelen kost altijd geld (de boeterente). Of je dat terugverdient, hangt van veel factoren af. Vooral als je tegen het einde van je rentevaste periode zit (max. nog drie jaar te gaan) en als je geen verhuisplannen hebt, kan oversluiten of middelen verstandig zijn. Maar dan nog levert het alleen geld op als de rente gaat stijgen. Oversluiten kan ook verstandig zijn als je van je lopende hypotheek af wil, bijvoorbeeld vanwege een woekerpolis die aan de hypotheeklening is gekoppeld of risico-opslagen die rente kosten.

Wanneer is oversluiten of middelen niet slim?
Als je een nieuw huis wilt kopen. Bij verkoop ben je automatisch van je hypotheek af.
Als je nog een lange rentevaste periode hebt (heel hoge boeterente).
Als je huis onder water staat  (hypotheek is hoger dan waarde huis).
Als je een spaarhypotheek hebt.
Als je denkt dat de rente voorlopig nog laag blijft.
Als je van bovenstaande niets begrijpt.

Morgen in Money Talks gaan we nog dieper in op de huizen-en hypothekenmarkt. Zijn er nog andere handigheden waarmee je geld kunt besparen? Je ziet het om 21:30 op RTL Z.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van