Personal finance

"Afschaffen hypotheekrenteaftrek oplossing voor de huizenmarkt"

12 januari 2016 18:00 Aangepast: 03 augustus 2017 20:12

De hypotheekrente heeft een historisch laag niveau, en daarom is dit hét moment om de hypotheekrenteaftrek af te schaffen volgens politicoloog Robin Fransman.

Hij vindt dat we in Nederland af moeten van "marktverstorende prikkels zoals de hypotheekrenteaftrek". Om een enorme klap op de financiën voor burgers te voorkomen, stelt hij een belastingverlaging voor die tegelijkertijd moet worden ingevoerd.

Niet alleen de hypotheekrenteaftrek is volgens Fransman niet meer van deze tijd, ook de huursubsidie mag wat hem betreft worden geschrapt. "Als die twee worden afgeschaft, dan zou de huurprijs in elk geval al omlaag kunnen. Ik vind dat je dit soort belastingvoordelen helemaal niet koppelen aan een woning, maar aan inkomen." De hypotheekrenteaftrek wordt al afgebouwd, maar dat gebeurt gefaseerd. Fransman is van mening dat die in één keer geschrapt moet worden. 

Fransman: "Ik denk dat bijna iedereen hier wel op vooruit zou gaan onder de lijn, behalve mensen zonder werk. Maar dan moet je je eigenlijk afvragen of de uitkeringen in Nederland niet gewoon te laag zijn."

Vanavond in Money Talks gaan we nog dieper in op de huizen-en hypothekenmarkt. Zit jij vast aan een té hoge hypotheek, of ben je van plan een huis te gaan kopen? Kijk dan vanavond naar Money Talks op RTL Z om 21:30. 

Redactie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van