Ga naar de inhoud
Carrière

Dit zijn de vreemdste ontslagzaken van 2016

Beeld © iStock

Ontslag is voor niemand leuk, laat staan als de zaak voor de rechter komt. Maarten van Gelderen van Van Gelderen Arbeidsrechtadvocaten zette de meest opvallende (en vreemde) ontslagzaken op een rij.

1. Ketchup in maandverband geen reden voor ontslag

Werknemers in een woongroep voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking haalden regelmatig 'grapjes' uit met elkaar en cliënten. Zo lieten ze het koffieapparaat overlopen, smeerden ze pindakaas aan de grepen van de keukenkastjes, ketchup in maandverband, gooiden ze met yoghurt en verstuurden ze filmpjes met poep- en plassex.

De werkgever vond dit maar niets en vroeg ontslag aan voor de 'grappenmakers' bij de rechter wegens een verstoorde arbeidsrelatie. Die wees deze aanvraag echter af. "Een waarschuwing zou zeker op zijn plaats zijn, maar is ontslag een te zware sanctie, vond de rechter", zegt Van Gelderen.

2. Dronken je baas bedreigen is geen excuus

Je baas vertellen dat je hem 'middendoor' wil schoppen en 'voor de kop zal slaan' is geen goed idee, ondervond een werknemer in de praktijk. Na 25 jaar in dienst te zijn, kreeg hij een pittige woordenwisseling met zijn directeur op de kerstborrel vorige maand. Dat pakte slecht uit: hij werd op staande voet ontslagen.

Hij bedoelde het allemaal niet zo, voerde de werknemer nog aan voor de rechter. Hij had een borrel of wat te veel op en is diabetespatiënt. Wees gewaarschuwd: voor de rechter maakte dat niets uit. Zeker als diabetespatiënt, had hij moeten weten dat alcohol en diabetes geen gelukkige combinatie vormen, vond de rechtbank.

3. Vrachtwagenchauffeur mishandelt automobilist met ijzeren staaf en krijgt ontslagvergoeding

Een vrachtwagenchauffeur kreeg bij uitvoegen een verkeersirritatie met een bestuurder van een kleine personenauto. Toen ze beiden bij een tankstation stonden, daagde de bestuurder van de auto de vrachtwagenchauffeur uit.

Dat had hij beter niet kunnen doen, want de beroepschauffeur haalde vervolgens een ijzeren staaf uit zijn cabine en sloeg hiermee de automobilist. De chauffeur werd ontslagen en ook strafrechtelijk veroordeeld. Toch vond de rechter dat hij recht heeft op een ontslagvergoeding. "De chauffeur heeft weliswaar verwijtbaar gehandeld, maar van ernstige verwijtbaarheid is geen sprake, aldus de rechter", legt Van Gelderen uit.

4. Werknemer vindt stapel geld, wordt ontslagen en krijgt 20 keer meer 'smartengeld'

Een beveiliger op Schiphol kocht na zijn dienst een bosje bloemen. Toen hij wegliep, vond hij toevallig een stapel bankbiljetten die hij mee naar huis nam. Zijn werkgever was daar niet bij mee en riep hem op het matje. De man wordt op staande voet ontslagen. 

De beveiliger had zijn vondst meteen moeten melden, vond zijn baas. De rechter was het daar niet mee eens: de werkgever had op zijn minst even moeten afwachten of zijn werknemer het geld de dag erop zou hebben afgegeven. De man kreeg daarom een extra ontslagvergoeding. Dat bedrag komt bovenop de wettelijke transitievergoeding en is 5000 euro. Opvallend, geeft Van Gelder aan. "Dat is ongeveer 20 maal het bedrag dat de werknemer gevonden heeft."

5. 'Knoeien met kantoorkoffie' volgens baas

De manager van een beveiligingsbedrijf was ervan overtuigd: één van zijn werknemers zou de koffie op kantoor vergiftigen met rattengif. De werknemer, al tweemaal eerder geschorst voor verwijtbaar gedrag, ontkent. 

Volgens de rechter kon er aanleiding zijn voor ontslag op staande voet 'als een werknemer met de kantoorkoffie knoeit'. "Er moet immers sprake zijn van veilige werkomstandigheden en die zijn er niet als een werknemer aan het eten of drinken van zijn collega’s een substantie, wat het ook is, toevoegt", las de arbeidsrecht advocaat in de uitspraak.

De rechter kon op de videobeelden echter niet goed zien wat de werknemer in de keuken nu precies gedaan heeft. Het ontslag op staande voet moet van de rechter dan ook teruggedraaid worden.

6. Je vrouw het bedrijf laten uitschelden op Facebook kan tot ontslag leiden

De vrouw van een hotelmedewerker stond 100 procent achter haar man toen hij te horen kreeg dat zijn promotie niet door zou gaan vanwege een reorganisatie. 

"You mess with my family, I will eat you alive", schreef ze op Facebook. En: "…want wat jullie vandaag mijn familie aandoen, zal toen duizend keer zo hard op jullie afkomen probeer niet om een onschuldige en ongevaarlijke familie schade te berokkenen! Jullie zullen dag en nacht last hebben van je geweten. Jullie kwaadaardige daden zullen mislukken, want onze familie is beschermd door het heilige bloed van Christus."

Daar was het hotel niet zo blij mee. De werknemer kreeg de opdracht om zijn echtgenote over te halen om de berichten te verwijderen, maar dat weigerde hij. Hoewel hij afstand nam van de posts, was hij niet van plan om zijn vrouw hierop aan te spreken. "Dat zou dit in strijd zijn met de vrijheid van meningsuiting van zijn vrouw, vond hij. Ook zou er sprake zijn van ontoelaatbare huwelijkse inmenging", zegt Van Gelderen.

Helaas voor de werknemer gaf de rechter hem geen gelijk. Door niet mee te werken heeft de man verwijtbaar gehandeld, vond deze. Toch kon hij opgelucht ademhalen: alhoewel zijn werkgever hem via de rechter wilde ontslaan, ging dat niet door. De rechter gaf hem respijt omdat de man al 25 jaar in dienst was. 

7. Verzorgende laat demente bejaarde per ongeluk een nacht op de wc zitten

Een oudere vrouw in een verzorgingstehuis voor dementerende ouderen hing de hele nacht in een tillift boven het toilet nadat één van de verzorgers haar was vergeten. 

De ontslagaanvraag die de werkgever vervolgens indient wordt afgewezen, mede vanwege het feit dat er sprake was van een hoge werkdruk en de werknemer al meer dan 25 jaar goed gefunctioneerd heeft.

8. Werknemer van geneesmiddelenfabrikant handelt privé in illegale medicijnen

Een laboratorium assistent hield er een bijzondere bijverdienste op na: de handel in illegale medicijnen. In zijn woning werden 100 xtc-pillen, 20 gram speed en 1.000 illegale erectie bevorderende pillen in beslag genomen.

De werknemer, die zich bezighoudt met het controleren van de kwaliteit van geneesmiddelen als baan, verweerde zich: hij heeft niet onder werktijd gehandeld en alles zou volledig in privésfeer hebben afgespeeld. Daar trapte de rechter niet in. "Vanwege de inhoud van de functie van de werknemer vond de rechter dat van ondergeschikt belang", vertelt Van Gelderen. De werknemer werd ontslagen zonder enige ontslagvergoeding.

9. Werknemer vraag zelf om ontslag bij rechter wegens hond op kantoor

Een medewerkster van een accountantskantoor vond het heel vervelend dat haar baas zijn hond mee naar kantoor nam. Ze kreeg daar gezondsheidsklachten van en vroeg hem om het dier voortaan thuis te laten.

De werkgever weigerde dit. "Daarop dient de werkneemster bij de rechter zelf een ontslagverzoek in en claimt ze een (extra) ontslagvergoeding. Deze wordt toegewezen omdat, aldus de rechter, de werkgever ernstig verwijtbaar gehandeld heeft door de hond op kantoor te houden ondanks de gezondheidsklachten van de werkneemster", zegt Van Gelderen.

10. Slapende piloot mag meteen vertrekken

Een co-piloot stuurde afgelopen jaar wel een hele bijzondere foto naar zijn moeder: die van een lege stoel naast hem. De gezagvoerder was even in de cabine gaan slapen tijdens een commerciële vlucht van Zurich naar Munster. "Wat klopt er niet?", whatsappte hij naar zijn moeder.

Dat is in strijd met de regels. "Omdat het betreffende toestel volgens de wet en het Operations Manual te allen tijde door twee piloten bestuurd moet worden, wordt de gezagvoerder op staande voet ontslagen", zegt Van Gelderen.