Spaarders krijgen nu nóg minder geld voor hun spaarcenten. Dit jaar daalde de maximale spaarrente die ze in Nederland konden krijgen al met 0,55 procentpunt.
De hoogste spaarrente van 0,7 procent kun je nu volgens Spaarrente.nl krijgen bij internetspaarrekeningen van Nationale Nederlanden en Argenta. Bij Triodosbank ben je het slechtst af, daar krijg je nog maar 0,1 procent rente, net iets meer dan helemaal niks dus.
Maar ook bij de grootbanken ING Bank, Rabobank en ABN Amro is de rente laag: 0,3 procent, tegen eerder dit jaar nog 0,7 procent.
Sparen kost nu nóg meer geld
De inflatie is 0,4 procent, zodat veel spaarders niet volledig worden gecompenseerd voor het feit dat hun geld minder waard wordt. Als je boven de drempel van het heffingsvrije vermogen zit moet je vermogensrendementsheffing van 1,2 procent betalen. Daardoor verlies je nog meer op het geld op je spaarrekening.
Volgens Spaarrente.nl zou een alternatief kunnen zijn om je geld op een deposito te zetten. Daar is de hoogste rente nu 1,2 procent. Maar dan nog ga je er reëel op achteruit als je vermogensrendementsheffing moet betalen.
'Rente kan nog wat omlaag'
Spaarrente.nl denkt dat de hoogste spaarrentes nog wel wat omlaag zullen kunnen. ABN Amro, ING en Rabo zullen misschien heel geleidelijk hun tarieven omlaag brengen, maar niet tot onder nul, verwacht Spaarrente.nl.
Voor de volledigheid, alle banken die op de lijst van Spaarrente.nl staan vallen onder het depositogarantiestelsel. Er staan bijvoorbeeld ook wat van oorsprong Turkse banken bij, maar zij werken met een Nederlandse vergunning.
Alternatieven: mogelijk hoger rendement, maar ook meer risico
Er zijn wel andere alternatieven voor een spaarrekening, maar daar zit meer risico aan. Zo kun je in obligaties gaan, alhoewel de rendementen daar de laatste jaren fors zijn gedaald (en dus de koersen zijn gestegen). Het lijkt erop dat de rendementen van obligaties niet veel verder omlaag kunnen.
Een andere mogelijkheid is aandelen, maar daar zitten ook risico's aan. Aandelenkoersen kunnen van dag op dag en zelfs binnen een dag flink fluctueren. Daar moet je als belegger wel tegen kunnen.
Meer op rtlz.nl: