Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Life

Dijsselbloem pleit voor oprichting Europees Monetair Fonds

20 maart 2017 12:16 Aangepast: 28 juli 2017 14:00
Beeld © ANP

De Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble​, en Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem zijn het roerend eens. Ze willen de Europese integratie nog wat verder doorvoeren.

Samen pleiten ze voor de oprichting van een Europees Monetair Fonds (EMF). De bedoeling is dat zo'n miljardenfonds noodlijdende probleemlanden in de eurozone, zoals Griekenland, kan helpen.

Op dit moment is er geen Europees Monetair Fonds. Wel is er een pot met geld, het 'EU-noodfonds', waar eurolanden een beroep op kunnen doen als ze in de problemen komen. Die pot met geld heet het 'European Stability Mechanism'. 

EU beste idee 

De Europese Unie is volgens Schäuble​ 'het beste idee wat wij Europeanen hadden in de 20ste eeuw'. Dat zegt hij in de Frankfurter Allgemeine Zeiting naar aanleiding van een artikel over de vraag of Europa zal ontbinden.

Demissionair-minister van Financiën en Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem pleit in datzelfde artikel ook voor een vergelijkbaar fonds. "Ik denk dat heel zinvol is om het noodfonds ESM op de middellange tot lange termijn verder te ontwikkelen tot een Europees IMF", zegt hij. Daarbij zou zo'n instelling dezelfde technische kennis moeten ontwikkelen als het IMF.

'ECB voelt zich ongemakkelijk als geldschieter'

Dijsselbloem zegt daarbij ook dat de Europese Centrale Bank zich erg ongemakkelijk voelt als geldschieter van Griekenland. Hij wil daarom dat de trojka: ECB, Europese Commissie en het IMF, opnieuw ingericht wordt. "De ECB voelt zich in toenemende mate oncomfortabel in deze rol, en dat is volgens mij terecht."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore