Life

Grootste Duitse overname ooit: Bayer koopt Monsanto voor 66 miljard

14 september 2016 13:28 Aangepast: 30 juli 2017 10:00
Beeld © EPA

Het is Bayer gelukt: voor maar liefst 66 miljard dollar krijgt het de producent van genetisch gemodificeerde gewassen Monsanto in handen.

Nu Bayer het bod met twee kwartjes per aandeel verhoogt tot 128 dollar per aandeel is Monsanto's management akkoord.

Eerder vond Monsanto het bod nog te laag. Bayer heeft daarom het bod al twee keer verhoogd, dit is de derde keer. Het totale bod komt neer op 66 miljard dollar. Daarmee is het verreweg de grootste overname door een Duitse onderneming ooit. Het bod is volledig in contanten.

Volgens persbureau Bloomberg is het de grootste overname van dit jaar.

Koers Monsanto 16 procent onder bod

Opvallend is dat op de beurs de koers van Monsanto nog altijd onder het bod van Bayer ligt: op  zo'n 107 dollar. Dat is 16 procent onder het bod van Bayer. RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra wijt dat aan wantrouwen van beleggers. Die denken kennelijk dat de overname toch niet doorgaat.

Het verschil tussen beurskoers en bod is ook opmerkelijk omdat aandeelhouders Monsanto cash krijgen voor hun stukken.  

Omstreden

Monsanto is zo'n beetje het meest omstreden bedrijf in de wereld. Het is bekend en (in sommige kringen) waarschijnlijk nog meer berucht omdat het genetisch gemodificeerde gewassen verkoopt. Verder vraagt Monsanto patent aan op alle gewassen die het ontwikkelt.

Onder meer Greenpeace vindt dat maar niks, omdat kleinere bedrijven dat gewas niet meer als uitgangspunt kunnen nemen om nieuwe te ontwikkelen.

Thumbnail

Topmannen Werner Baumann (Bayer) en Hugh Grant (Monsanto)

Bayer werd groot met geneesmiddelen (onder meer aspirine) en is nu ook onder meer actief met bestrijdingsmiddelen. Bayer en Monsanto vullen elkaar zo goed aan.

Met Monsanto wordt Bayer de grootste ter wereld op het gebied van zaden en bestrijdingsmiddelen. De nieuwe combinatie heeft volgens Reuters een kwart van de wereldmarkt in handen.

De autoriteiten moeten nog wel akkoord gaan met de overname. Bayer verwacht dat de overname eind volgend jaar kan worden afgerond.  

Synergievoordelen

Bayer denkt dat de winst per aandeel in het eerste volledige jaar dat Monsanto is gekocht zal stijgen. In het derde jaar zal de winst per aandeel met dubbele cijfers toenemen.

Het concern verwacht dat het resultaat vóór aftrek van rente, belastingen en afschrijvingen na drie jaar met 1,5 miljard dollar zal toenemen. Daarbij rekent het daarna op additionele synergievoordelen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van