Ga naar de inhoud
Life

Lauwe reactie beleggers op plannen Unilever

Beleggers zijn gematigd enthousiast over Unilevers plannen om de margarinetak te verkopen en harder te gaan bezuinigen. Het aandeel steeg kort na opening beurs met 0,4 procent.

Het sentiment op de beurzen was verder negatief. Beleggers verwerkten de notulen van de Amerikaanse centrale bank die de sfeer op Wall Street al drukten. De Amsterdamse AEX-index stond in het eerste handelsuur 0,5 procent lager op 512,32 punten. De MidKap zakte ook 0,5 procent, tot 738,91 punten. De indices in Frankfurt, Parijs en Londen verloren tot 0,8 procent.

Hoofdfonds en indexzwaargewicht Unilever steeg na een lagere opening tussentijds 0,4 procent. Naast het afstoten van zijn divisie 'spreads' kondigde de onderneming ook aan dit jaar te beginnen met het inkopen van 5 miljard euro aan eigen aandelen. Daarnaast moet de komende jaren het dividend met 12 procent omhoog.

Bekijk de analyse uit Z Voorbeurs over het plan van Unilever:

 

Financiële aandelen stonden onderaan. Dat kwam onder meer na een besluit van de Europese toezichthouder Eiopa, waardoor de rekenrente die verzekeraars moeten gebruiken bij het bepalen van hun toekomstige verplichtingen omlaag moet. Daardoor zien zij hun financiële positie versterken. Het besluit zette Aegon (min 2,5 procent) onderin de AEX. NN Group behoorde ook tot de grotere verliezers en zakte 1,3 procent.

Galapagos en AkzoNobel in de plus

Bij het beperkte aantal winnaars stond Galapagos bovenaan met een winst van 1 procent. AkzoNobel dikte 0,4 procent aan. Topman Michael McGarry van PPG Industries, dat het Nederlandse verf- en chemiebedrijf wil overnemen, liet tegen het Financieele Dagblad weten dat PPG een tweede notering in Amsterdam wil als de deal slaagt.

Bij de kleinere fondsen steeg AMG 5,5 procent. Analisten van ING hebben de richtprijs voor het aandeel gezet op 31 euro. Dat is fors meer dan het koersdoel van 18,50 euro dat de marktvorsers eerder hanteerden.

De euro werd voor 1,0640 dollar verhandeld, tegen 1,0660 dollar bij het slot van de Europese aandelenbeurzen op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,4 procent tot 50,96 dollar. Brent werd 0,3 goedkoper, bij 54,18 dollar per vat.