Life

Goedkoop roadtrippen door de VS? Breng een camper weg

04 juli 2017 14:13 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © foto: Wim van de Pol

Je wilt op vakantie, maar je budget is beperkt? Je kunt in Amerika voordelig een superreis maken door een camper weg te brengen. Je rijdt dan een gloednieuwe camper voor de verhuurmaatschappij van de fabriek naar een van de verhuurpunten. Zij blij, jij ook.

Wim van de Pol, zijn vrouw en dochter (2,5) trokken drie weken lang met een camper door Amerika. Een gloednieuwe, net uit de fabriek bij Chicago. Voor een schijntje. Enige voorwaarde: ze moesten hem binnen drie weken afleveren in Los Angeles.

Jong gezin

Van de Pol vond de reis 'fantastisch'. "We zijn van half maart tot begin april via Texas, Arizona, Utah en New Mexico naar Californië gereden. Eerst naar vrienden in Little Rock, Arkansas, waar we zelf een aantal jaar hebben gewoond. Daarna naar een aantal nationale parken zoals Monument Valley, Arches National Park, Bryce Canyon en via the Big Bend en de Grand Canyon en Las Vegas naar Death Valley. We zijn geëindigd in Los Angeles, bij het verhuurpunt."

Zeker met een jong gezin is het ideaal, vindt hij. "Het is een mooie manier van reizen. Onze dochter van tweeënhalf kon onderweg gewoon haar slaapjes doen."

Thumbnail

De familie Van de Pol in Las Vegas (beeld: Wim van de Pol)

Stuk goedkoper

Zo'n camperwegbrengreis scheelt aanzienlijk in de kosten, zegt Van de Pol. "Ik was nu voor drie weken camperhuur 1200 dollar kwijt. Het was in het voorseizoen, maar had ik dezelfde reis in het hoogseizoen willen maken, dan had de camperhuur zo al 6500 dollar geweest. En nu had ik ook nog goedkope tickets. Voor 400 euro per persoon vlogen we heen en terug. Vooral de relatief lage kosten vormden een belangrijke reden het zo te doen."

Nadelen zijn er volgens Van de Pol niet veel. "Of het moet de koelkast zijn die het niet deed en niet te repareren bleek. Maar ja, het was een gloednieuwe camper, dus dat kan dan gebeuren. Ook een nadeel: door het vroege moment in het seizoen zaten de leidingen vol met antivries. Dus de douche en het water konden we niet gebruiken. Het toilet doorspoelen ging alleen met een scheut water uit een aparte tank. Maar ik neem aan dat dit met een regulier gehuurde camper hetzelfde zou zijn."

Thumbnail

Ghosttown, Death Valley (foto: Wim van de Pol)

Wat Van de Pol wel tegenviel waren de brandstofkosten. "We hadden een camper met een 6,8 liter V10 motor. Die reed omgerekend 1 op 3,7. Er ging behoorlijk wat doorheen. En als je zo vroeg in het seizoen gaat moet je rekening houden met toeristische attracties die nog gesloten zijn."

"Tips? Voor wat betreft de camper niet echt. Dat is allemaal wel duidelijk. Wij hadden alleen wel een flinke prepaid databundel gekocht. Zo konden we op gratis plekken staan en toch onderweg 'dumpstations' zoeken om bijvoorbeeld het toilet te legen. Dat scheelde weer in de campingkosten, toch zo'n dertig tot veertig dollar per nacht."

Intekenen op bestemming

Camperverhuurders kopen elk jaar nieuwe campers. Een nieuwe camper wegbrengen kan in Amerika alleen in het voorjaar (maart – mei). De campers worden namelijk in de winter gebouwd door de Amish in de buurt van Chicago. Daar moet je de camper dus ook ophalen.

Je kunt je intekenen op bepaalde eindbestemmingen. Je krijgt van de camperverhuurder een bepaalde tijd en een beperkt aantal mijlen (meestal 2500) om de camper af te leveren. En je betaalt, uiteraard, geen toeslag voor het inleveren van de camper op een andere plek dan waar je de camper ophaalde. Je mag er langer doen over je reis, maar dan betaal je voor de extra tijd het reguliere tarief.

Thumbnail

Met de camper in Las Vegas (foto: Wim van de Pol)

Goed bedenken

Volgens Roel ter Stege van Arvy, een bedrijf gespecialiseerd in camperreizen, moet je goed van te voren bedenken waarom je een camperreis wilt maken. "Dit is uitermate geschikt voor wie het gewoon leuk vindt om met zo'n camper door Amerika te rijden. Als je heel specifiek bepaalde parken of bezienswaardigheden wilt zien, kun je beter voor iets meer geld gewoon een camper huren. Want dan moet je met zo'n wegbrengreis misschien te veel omrijden."

Ook is het van belang dat je in de periode dat de campers worden weggebracht inderdaad ook op reis kunt. "Voor gezinnen met kinderen die vastzitten aan schoolvakanties wordt dat gauw lastig.

Beperkingen

Er zijn ook enkele beperkingen om rekening mee te houden. Zo kun je niet altijd zelf bepalen wat voor camper je krijgt. "Meestal zit keukengerei en beddengoed er wel bij, maar dat laatste vaak voor twee personen. Als je met meer gaat, moet je het extra huren."

Vaak krijg je het beddengoed en de keukenspullen gratis en betaal je geen toeslag voor het inleveren in een andere plaats dan waar je de camper ophaalde.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van