Personal finance

Goed salaris? Een vijfde besteedt meer dan 5000 euro aan vakantie

21 juni 2016 06:00 Aangepast: 31 juli 2017 04:00
Willemstad op Curaçao. Beeld © ANP

Verdien je meer dan 3500 euro per maand? Dan is er een grote kans dat je veel op vakantie gaat dit jaar, blijkt uit onderzoek van het Nibud. Gemiddeld pakt 35 procent van de mensen met een bovenmodaal inkomen drie keer per jaar zijn koffers voor een tripje langer dan zes dagen.

Aan deze vakanties wordt gemiddeld zo'n 1000 tot 3000 euro uitgegeven, alhoewel bijna 20 procent meer dan 5000 euro spendeert. Wie zo'n dure trip boekt, doet dat vaak wel ruim van tevoren.

Toch zijn we niet altijd even tevreden over onze keuzes: 14 procent heeft soms een beetje spijt van het geld dat is uitgegeven. Dat zijn vaker mannen, dan vrouwen. Gelukkig verdwijnt dat gevoel meestal in de loop der jaren, want ouderen hebben daar minder last van dan jongeren. Eén derde van de onderzochten met hogere inkomen heeft daarnaast nog een meevaller, want daarbij viel het vakantiegeld hoger uit dan gedacht. 

Zzp'ers gaan even vaak op vakantie

Wie een bovenmodaal inkomen heeft, spendeert dat vaker aan vakantie dan werknemers die rond modaal of beneden modaal verdienen. Ruim de helft van de ondervraagden met een boven modaal salaris geeft het uit aan vakanties. Eén op de vijftig mensen heeft nog geen idee wat ze ermee gaan doen. Collega's en buren die minder verdienen, zetten dit vaker op een spaarrekening.

Zzp’ers gaan even vaak op vakantie als anderen. 42 procent van de zzp’ers reserveert geld, 58 procent niet. Eén op de vijf zet elke maand een apart bedrag opzij, een evengrote groep houdt een geld apart als er op het einde van de maand wat overblijft.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van