Beter werken

Doen: even slapen op je werk

09 september 2015 14:00 Aangepast: 26 april 2017 07:40
Beeld © RTL Z

Hoe haal je meer uit je werkdag? RTL Z deelt de beste suggesties. Aflevering 3: Vroeger waren grote namen als Albert Einstein en Leonardo da Vinci gek op een slaapje midden op de dag. Ze konden daardoor beter presteren en het werd geaccepteerd. Waarom doen we dat nu niet meer?

De helft van de werknemers wil graag een dutje doen op het werk, blijkt uit dit onderzoek onder architecten, en sommige doen het ook echt. Zo geeft onze eigen beurscommentator Hans de Geus de hele dag ieder uur voor een paar minuten vol gas live op tv, maar redt hij het alleen als hij even op onze beroemde rode bank op de beurs mag.

De bank komt nog uit de tijd dat Willem Middelkoop beurscommentator was bij RTL Z. En de bank heeft sindsdien al voor veel powernaps gezorgd. Bijna alle beurscommentatoren van RTL Z doen regelmatig een zeer efficiënt tussenslaapje. 

Veel mensen bij elkaar
Toch zie je het niet veel hier op Beursplein 5, dat mensen een dutje doen. Dat komt natuurlijk door de grote handelsvloer waar je niet even weg kan zakken zonder dat al je collega’s je zien. Je zou stiekem een dutje kunnen doen. Met je ogen open of met je hoofd tegen je scherm, maar dat is niet heel comfortabel.

Niet te lang slapen
Veel mensen doen overigens wel af en toe een dutje, maar doen dat voornamelijk thuis of in het weekeinde. Ze gebruiken het slaapje dan vooral om een slaaptekort in te halen. Maar dat is eigenlijk niet de bedoeling van een dutje. Korte periodes van slaap zijn juist goed voor de prestaties en de alertheid van werknemers, zo blijkt uit een studie van de Amerikaanse Sleep Research Society.

De ideale powernap duurt tussen de 5 en 20 minuten en niet langer. Zet je wekker en wees daarna weer productief en extra creatief. Het is het beste een rustig plekje op te zoeken, waar niet al te veel geluid is en je niet afgeleid wordt.

Is er geen plek op je werk?
Ga in je auto zitten, parkeer je auto op een rustige plek en zet je stoel voor een kwartiertje naar achteren. Wanneer het lekker weer is kun je ook buiten op een bankje je ogen even sluiten.

De 5 tips:

  • De ideale powernap duurt 10 tot 20 minuten.
  • Zet altijd je wekker wanneer je een dutje gaat doen, maar druk nooit op snooze! 
  • Als je toch niet slaapt tijdens de powernap, dan geeft dat niet. Dwing jezelf niet om in slaap te vallen
  • Drink voor het powernappen een kopje groene thee of koffie. De cafeïne begint na ongeveer 20 minuten te werken. Na je dutje word je dan wat makkelijker wakker.
  • Is er echt geen ruimte voor een dutje, vertel dan een verhaal aan een collega

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van