Ga naar de inhoud
Life

ASML, NXP: verkocht door Philips en nu bijna 4 keer zoveel waard

Een werknemer van NXP in de chipfabriek in Nijmegen. Beeld © ANP

Philips heeft de afgelopen jaren heel wat onderdelen verkocht. Die bedrijven zijn ondertussen veel meer waard dan het afgeslankte Philips zelf: 100 miljard euro tegen 28 miljard.

Soms kun je je wel voor je kop slaan. Die gedachte komt op als je kijkt naar wat Philips allemaal voor een bedrijven heeft verkocht: zoals chipmachinefabrikant ASML, chipproducent NXP en de lichtdivisie, Philips Lighting.

Als je op de beurs Philips zou willen kopen, dan ben je nu bij de huidige koers voor iets meer dan 28 miljard euro klaar.

NXP

Maar de voormalige chipdivisie, later omgedoopt in NXP, is onlangs door het Amerikaanse Qualcomm overgenomen voor maar liefst 43 miljard euro. Dat is al anderhalf maal de waarde van wat er nog van Philips over is.

NXP was vóór de overname marktleider in het maken van chips voor de auto-industrie. Daarnaast leveren ze chips voor beveiligingssystemen en Internet of Things-toepassingen.

ASML

Een ander bedrijf dat ooit van Philips was is ASML. Dit bedrijf is dé parel van de Nederlandse industrie. Klanten zijn onder meer chipgrootmachten als Intel en Samsung. Zonder de machines van ASML kunnen zij hun chips voor onder meer laptops en mobiele telefoons niet maken. Chips zitten bijna overal in, ook in bijvoorbeeld auto's en wasmachines.

ASML is in de sector verreweg de sterkste speler. De onderneming was oorspronkelijk een joint venture van Philips en ASMI. Later verkocht ASMI zijn belang aan Philips.

In de jaren negentig begon Philips een deel van de ASML-aandelen te verkopen. ASML ging toen ook naar de beurs. Inmiddels moet je tegen de huidige koers zo'n 52 miljard euro neertellen om ASML te kunnen kopen. Dat is dus bijna twee keer zoveel als wat er nog resteert van Philips.

Philips Lighting

Vorig jaar splitste Philips de divisie Lighting af. Deze divisie, die ooit begon met het maken van gloeilampen en daarmee de oorsprong vormt van Philips, is op de beurs bij de huidige koers nu ruim 4 miljard euro waard.

Die drie ondernemingen, NXP, ASML en Philips Lighting, zijn bij elkaar al honderd miljard euro waard. Daar kun het huidige Philips 3,5 keer van kopen.

Dit is een artikel van