Laatste Videos Z

PSD2 komt eraan. Dit gebeurt er met je bankgegevens

02 januari 2018 17:05 Aangepast: 03 januari 2018 02:02

PSD2 komt eraan. PSD-wat? Nou, de nieuwe Europese betaalwet. Banken zijn straks verplicht om je betaalgegevens aan andere partijen geven, mits je daarvoor toestemming hebt gegeven. Maar hoe werkt dat eigenlijk?

Payment Services Directive 2. Daar staat de afkorting PSD2 voor. Het is, niet geheel verrassend, de opvolger van PSD. Die betaalwet heeft ervoor gezorgd dat betalingen en banktransacties binnen Europa soepeler verlopen.

Fintech

Maar sindsdien is er een hoop veranderd. We zijn massaal gaan bankieren op onze smartphones. Grootmachten als Google en Apple kloppen op de deur met hun eigen betaalsystemen. En je bankzaken regelen via een buitenlandse online bank is ook binnen een paar kliks geregeld. Tijd voor nieuwe regelgeving dus. 

PSD2 moet ervoor zorgen dat de overgang van de oude vertrouwde bank naar een fintechspeler – niet-banken dus – gemakkelijker gaat. Het idee erachter is dat er meer concurrentie en innovatie komt in de betaalsector, waar de consument van profiteert. 

Privacy

Daarvoor moeten die bedrijven wel inzicht kunnen krijgen in je betaalgegevens, die toch behoorlijk privé zijn. Iedere keer dat een bedrijf dat wil, moet het daar toestemming voor vragen aan een consument. Ook moet vooraf duidelijk zijn wat er met je gegevens gebeurt. Als je akkoord gaat, worden je gegevens maximaal negentig dagen gedeeld. In de tussentijd kun je altijd de goedkeuring intrekken.

Klinkt eng, maar laten we met de positieve punten beginnen. PSD2 kan een hoop zaken een stuk gemakkelijker maken. Straks kan een hypotheekadviseur bijvoorbeeld meteen inzicht krijgen in je inkomsten en daaraan een hypotheek koppelen. Scheelt je wellicht dagen wachten. Of denk aan een app die je persoonlijke besparingstips geeft, nadat die je bij- en afschriften heeft ingezien.

Doorverkopen

Toch leeft er bij veel mensen de angst dat de privégegevens op straat komen te liggen of dat banken straks jouw gegevens gaan doorverkopen. Dat laatste klopt niet. Banken mogen namelijk geen geld vragen voor jouw gegevens.

Maar derde bedrijven, Google bijvoorbeeld, mogen dat wel. Althans, als je daar toestemming voor hebt gegeven. Maar hoe vaak lees je de algemene voorwaarden van A tot Z? De Autoriteit Financiële Markten liet al eerder weten bang te zijn dat straks ergens in de kleine lettertjes staat dat je gegevens doorverkocht kunnen worden.

Nederland is te laat

De Autoriteit Persoonsgegevens gaat controleren of er inderdaad helder en simpel wordt uitgelegd wat er met je gegevens gebeurt. Of dat toezicht ook zo scherp gaat plaatsvinden moet nog blijken. Eigenlijk zou PSD2 op 13 januari moeten zijn ingevoerd in de wet. Dat is Europees afgesproken. 

Maar Nederland heeft al gezegd dat niet te gaan halen. Waarschijnlijk lukt het pas in het voorjaar. Fintechbedrijven zijn daar niet blij mee. Volgens hen belanden we na 13 januari in een grijs gebied, waarin onduidelijk is wat nu wel en niet mag.

Toenmalig minister Jeroen Dijsselbloem liet eerder weten dat vanaf die datum nieuwe betaaldiensten wel al ongereguleerd mogen worden ingevoerd, maar dat fintechbedrijven banken nog niet kunnen dwingen toegang te verlenen.

Lees ook: Nee, de banken gaan jouw gegevens niet 'doorverkopen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van