We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

02 maart 2017 09:07

Kwart ondernemers: nu al last van onzekerheid brexit

Kwart ondernemers: nu al last van onzekerheid brexit

Het verliezen van klanten, uitstel van investeringen en oplopende consumentenprijzen: zo'n 25 procent van de Nederlandse bedrijven ondervindt nu al hinder van alle onzekerheid over de aanstaande uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.

Dat blijkt uit een rondgang van exportvereniging Fenedex en verladersorganisatie EVO onder ruim honderd van hun klanten. In de aanloop naar het Britse referendum maakte de Nederlandse exportsector zich nog niet al te veel zorgen

Nu blijkt dat het dreigende vertrek rechtstreekse gevolgen heeft voor handels- en productiebedrijven in Nederland. Een kwart van de ondernemers ondervindt momenteel hinder van alle onzekerheid. Met name het uitstellen van belangrijke beslissingen en investeringen door (potentiele) relaties, omzetverlies, oplopende consumentenprijzen door koerswijzigingen van het Britse pond en het herzien van eerdere bestellingen worden genoemd.

Complexe douaneprocedures

Ook zijn er zorgen bij vrijwel alle ondervraagde ondernemers. Het overgrote deel van de ondervraagde bedrijven vreest complexere douaneprocedures (72 procent), meer administratieve rompslomp (50 procent), invoerrechten (47 procent), vertragingen aan de grens (44 procent) en hogere vervoerskosten (30 procent).

Het Verenigd Koninkrijk is een belangrijke handelspartners voor bedrijven in Nederland. Zij exporteerden in 2015 voor 38 miljard euro aan goederen naar het VK, met name toestellen voor telecommunicatie, medicijnen en groente- en fruit. Daartegenover staat een import van 21 miljard euro.

Belangrijk: eenvoudige handel

De exporteurs onderstrepen het belang van eenvoudige handel met de Britten. Zij willen dat de overheid bij nieuwe handelsafspraken vrije markttoegang en een gelijk speelveld afdwingt. Ook hameren ze op eenvoudige douaneformaliteiten zonder heffingen, geen grensvertragingen, gelijke producteisen en geen concurrentieverstoringen.

Topnieuws