We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

29 maart 2012 15:04

'Huizenprijzen stijgen in ergste geval tot 2030 per saldo niet'

'Huizenprijzen stijgen in ergste geval tot 2030 per saldo niet'

Na een volledige afschaffing van de hypotheekrenteaftrek duurt het 12-17 jaar voor de huizenprijzen weer op het oorspronkelijke niveau terecht komen.

Dat zegt Charles Kalshoven, hoofdeconoom particulier van ING, tegen RTL Z. Hij houdt hiermee rekening met een al door ING geraamde prijsdaling van 5% in 2012 en 2,5% in 2013. Volgens Kalshoven hebben huizenprijzen op de lange termijn de neiging om de nominale economische groei (reële economische groei plus de inflatie) bij te houden. Hij denkt dat een eventuele beperking van de hypotheekrenteaftrek de huizenprijzen – en het aantal verkopen – in de eerste jaren flink zullen drukken. ''In het meest ingrijpende geval, bij volledige afschaffing van de aftrek, zullen na 12 tot 17 jaar de prijzen in euro’s weer op hun oorspronkelijke niveau komen, uitgaande van de lange termijn trend'', aldus Kalshoven.

Kalshoven benadrukt het onzekere karakter van de berekening. Het is immers nog niet duidelijk of, wanneer en in welke mate de hypotheekrenteaftrek zal worden beperkt.

''De huizenprijzen stijgen op lange termijn nominaal met zo'n 3,5%'', aldus Kalshoven. ''Na beperking van de hypotheekrenteaftrek zullen de eerst paar jaren de huizenprijzen flink dalen, daarna zullen de prijzen weer aantrekken, maar die stijging zal minder zijn dan de langetermijnstijging. Uiteindelijk zal na een jaar of 12-17 de huizenprijs op hetzelfde niveau liggen als nu.'' Je zit dan eind jaren '20.

.

=> Alles over de huizenmarkt

Topnieuws