We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

30 april 2012 01:36

Hoogduin: extreme hervormingen zijn nodig

Hoogduin: extreme hervormingen zijn nodig

Het is heel belangrijk dat er in 2015 geen begrotingstekort meer is. Daarvoor zijn ,,extreme hervormingen'' nodig, zoals het laten verdwijnen van de traditionele pensioenfondsen. Dat zegt Lex Hoogduin, hoogleraar monetaire economie en voormalig directielid van De Nederlandsche Bank, zaterdag in een interview met NRC Handelsblad.

Nederland heeft een gekke financiële structuur, vindt Hoogduin. Volgens hem zou je risico's net zo goed individueel kunnen afdekken als collectief. Op dit moment zijn namelijk de gevolgen van het pensioenakkoord niet te overzien, ,,zelfs niet voor mensen die ervoor doorgeleerd hebben'', meent Hoogduin.

Het zou beter zijn als mensen zelf bepalen waar ze hun pensioen opbouwen. ,,Je zou de schotten tussen de geldpotten die we gebruiken voor ons huis, onze zorg en ons pensioen moeten laten verdwijnen'', vindt Hoogduin.

Als de balans op orde komt, kan de Nederlandse economie op termijn met 2 procent per jaar groeien. Daarvoor moeten eerst wel pijnlijke ingrepen worden gedaan. Hoogduin: ,,De overheid moet terug. Dat kost groei. Punt. We zijn per saldo zes jaar aan economische groei misgelopen waar we wel op gerekend hadden, ook in de overheidsfinanciën.

Hoogduin gelooft niet dat de economie eerst moet worden gestimuleerd. ,,Sproeien om te groeien werkt niet.''

Topnieuws