Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

12 november 2013 18:10, in:

Toekomstmakers op de Innovatie-estafette

Winnaars Toekomstmakers pitches bekend

Winnaars Toekomstmakers pitches bekend

De winnaars van de Toekomstmakers pitches op de Innovatie-estafette op de RAI zijn bekend. Vier vrouwen en één man gingen er met de prijzen vandoor.

In de categorie Smart Cities heeft Heleen Herbert van Heijmans de eerste plaats in de wacht gesleept. Zij ziet met haar idee kans om energie op te wekken uit rioleringspijpen. Zelf noemt ze dit ook wel het 'zwarte goud', zeker omdat er zo'n 85.000 kilometer riool ligt in Nederland. De temperatuur is gemiddeld ongeveer 18 graden, dat is volgens Herbert prima om energie uit op te wekken.

In Green Transport gaat Juliette van der Lof van Solar Team Eindhoven er met de prijs vandoor. Als het aan haar ligt worden de auto's voorzien van zonnecellen.

In de categorie Circulaire Economy kon de jury moeilijk een keuze maken. Daarom wees de jury twee winnaars aan: Marjolein Helder van Plant-e en Niels van Lingen van Thermiq. Helder haalt met haar idee energie uit planten zodat je zelfs je telefoon op kan laden aan een plant. ZIj was enkele weken geleden al te zien in Toekomstmakers. Niels van Lingen heeft een apparaat ontwikkeld dat plaatselijk verwarmd met behulp van onzichtbaar infraroodlicht in plaats van warme lucht zoals een cv doet. 

Pauline van Dongen is het aanstormend talent van de Toekomstmakers-pitches. Deze modeontwerpster brengt mode en technlogie samen door zonnecellen in kleding te verwerken.